Aktualno

FOTO Obnovljen franjevački samostan Gospe od Špilice na Lopudu

Nakon višegodišnje obnove koju je vodila Francesca von Habsburg franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu otvorit će svoja vrata javnosti u ponedjeljak 9. srpnja 2018. godine.

-Nakon obnove potrebno je razmišljati o budućnosti, kako samostan ne bi još jednom umro. Pitanje budućnosti samostana nam je najveći izazov. Danas je tu izložba, a može biti mjesto razmišljanja u kulturi, zdravstvu ili ekologiji. Ljudi su počeli shvaćati da su ovdje dobrodošli. Treba služiti zajednici i graditi mostove. Pozivam i Dubrovčane da iskoriste ovaj prostor za svoje ideje – izjavila je u četvrtak prilikom obilaska samostana predsjednica fondacije TBA21 Francesca von Habsburg.

-Radovi na kompleksu, koji uključuje utvrdu, samostan i crkvu, bili su vrlo zahtjevni, opsežni i dugotrajni jer je objekt trebalo strukturalno osigurati. Utvrda je nastala nešto ranije zbog obrane Lopuda, koji je bio prilično bogat otok. Samostan i crkva su nastali kasnije, u 15. stoljeću,a sve je opasano zidinama. Samostan je dugo bio zapušten jer je izgorio u požaru. Kad je počela obnova, bile su samo zidine, a sve ostalo je bilo zaraslo. Sve je obnovljeno zatečenim kamenom – istaknula je Rujana Bergam Marković iz arhitektonskog studija ‘Arhitektri’, koji posljednje četiri godine radi na završetku obnove samostana.

-Objekt se obnavljao kroz ukupno deset godina, a izuzetno aktivno dovršavao u posljednje dvije godine. Poseban je problem predstavljala lokacija. Naslijeđe je važno i nismo se htjeli nametati novom arhitekturom. Provodili smo razna ispitivanja i uključili brojne struke, a paralelno su se razvijali programi budućeg sadržaja. Utvrda je multifunkcionalna za brojne događaje, a samostan je konferencijski centar sa smještajnim jedinicama – napomenula je Bergam Marković.

Franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu izgrađen je 1483. godine.

Pročitajte još

STRUČNJACI ODGOVARAJU Je li nas pandemija koronavirusa zauvijek promijenila?

Dulist

POZNATI PRIMORAC O PANDEMIJI Milić: Ekstraporez na dobit od korone bio bi pravedan

Dulist

PROVJERILI SMO Zašto je kroz Čilipe u uskršnjem tjednu prošlo upola manje putnika nego kroz splitsku zračnu luku?

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija