DuList IN

FOTO Kako napreduje 3D model antičke Narone?

ujdur narona naslovna

Stipan Ujdur, umirovljenik iz Opuzena, već se osam godina bavi izradom trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti, a većina njegovih radova uvrštena je na mapu Google Eartha.

Nakon što je izradio 3D modele Ljetnikovca Gundulić u Gružu, Crkve svetog Vlaha, Franjevačkog samostana i Crkve Male braće te Dioklecijanove palače u Splitu, na red je došla antička Narona u Vidu kod Metkovića, o čemu smo pisali još u srpnju 2017. godine. Inače, na izradi ovog 3D modela uz Ujudra radi i Opuzenac Ivan Popić.

Kako navodi Ujdur za DuList, zadovoljan je do danas napravljenim jer ima mnogo posla oko izrade samo jednog 3D modela.

-Obrađujemo prvu terasu, radit ćemo građevine i skladišta na obali uz Norin, a i amfiteatar treba napraviti. Najvjerojatnije je bio izvan bedema, a za njega imam skicu, no problem je geolokacija. Na modelu će biti i rimske galije uz obalu Norina, ispred Narone, najvjerojatnije su bili manji galijuni s plićim gazom u koje se je prekrcavala roba iz galija i dovozila u Naronu. Ovoj teoriji idu u prilog pronađeni veliki kameni blokovi na dijelu zvanom Soline, malo dalje od Opuzena, a prema ušću, koji su pronađeni iskopavanjem kanala – navodi Ujdur.

Na slikama koje nam je poslao predstavljeni su slijedeći sadržaji napravljeni u 3D fotrmatu na 3D modelu Narone:
1. snimak prikazuje sve što je do sada napraveljeno u 3D formatu
2. desna strana prve terase, od foruma i hrama do vrata na bedemu
3. ulica na desnoj strani, lijevo u nizu prva je riznica pa insule za patricije, lijevo su insule za plebejce
4. s lijeve strane insule za patricije, a s desne za plebejce, rekonstrukcije su pravljene prema nacrtima i ilustracijama
5.  lijeva strana insule za plebejce, u prizemlju su bili cehovi, trgovci, alkemičari, ugostitelji, pekari, keramičari itd.
6. desna strana od bedema prema forumu
7. insule uz bedem, manja građevina javni zahod za muškarce i žene
8. unutrašnjost 3D  modela javnog zahoda, rekonstrukcija je napravljena prema jednoj ilustraciji kako  su izgledali javni zahodi u antici.
9. insule za patricije, rekonstrukcije su napravljene prema nacrtima i ilustracijama
10. riznica, zatvor i administracija, prema Vitruviju su bili u blizini hrama i foruma, rekonstrukcija je napravljena po nacrtima

Pročitajte još

Paul Oakenfold stigao je u Dubrovnik!

Dulist

IZAŠAO JE TRAILER Pogledajte kako su Kupari i Trsteno izgledali u filma ‘Lee’

Dulist

Pogledajte bogat glazbeni program ovog vikenda!

Dulist