Grad

VIDEO / FOTOGALERIJA / 1046. FESTA Grad štuje svoga Parca, živio sveti Vlaho!

Procesija 1046 Festa

Budnica uz gradska zvona, glazbu i naravno – trombune, sveta misa i ispraćaj trombunjera i barjaktara na Ploče… Festa svetoga Vlaha danas je ponovo učinjena uz ono famoso čudo od čudesa našeg Parca – bez kiše.

Brojni vjernici i dubrovački puk od ranog jutra je na Stradunu, a procesija s moćima svetoga Vlaha razlog je više da i oni koji možd izbjegavaju Grad danas budu u njemu. Jer, Festa je festa svakog građanina Dubrovnika, dan našega Parca i grada.

Središnje euharistijsko slavlje na sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, središnja koncelebrirana misa, okupila je kao i svake godine mnoštvo vjernika, a služio ju je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

– O svakom svetačkom blagdanu, pa tako i o današnjem svetoga Vlaha, moram se najprije zapitati s kakvom ga vjerom slavimo? Događa li nam se da nije motivirano samo običajem, nego živom vjerom u Boga i njegovu pomoć na zagovor svetaca? Veliki blagdani, pa i sam Božić, slave se na svjetovan način, a od kršćanskog sadržaja ne ostaje gotovo ništa osim imena. Tako primjerice Advent postaje vrijeme intenzivne potrošnje, zabave i razbibrige, što je u potpunosti suprotno kršćanskom shvaćanju tog vremena, kao razdoblja molitve duhovne sabranosti i budnosti, kako bismo radosna duha proslavili Isusovo rođenje. Svjetovni Advent može se slaviti u svako doba godine. Slično je i s Božićem. Uskrsu se također može dati sasvim drugi značaj i smisao nego što ga ima u kršćanstvu – započeo je svoj govor nadpiskup Devčić, dodavši da, ako se ‘za slavlje blagdana ne pripremamo na vjernički način – molitvom, postom, dobrim djelima, slavljenjem sakramenta ispovjedi, ako se ne trudimo oko duhovne obnove i sabranosti, ako nam je sve drugo važnije za pripremati se od duhovnoga, neće prevladati taj vjernički dio’.

– Važno je za blagdan svog patrona obnoviti svoje znanje o njemu. Ne radi znanja samoga, nego kako bismo bolje upoznali ono što od njega možemo naučiti za svoj život, čime ga možemo i trebamo naslijedovati u našem vremenu. Stari su se Dubrovčani u tom smislu trudili upoznati svoga zaštitnika i od njega učiti. Znali su da je bio liječnik koji se posebno brinuo za djecu i siromašne. Nije li njegov primjer potaknuo da već 1317. u samostanu Male braće otvore ljekarnu? A još ranije, 1290., otvoreno je u samostanu sv. Klare i prvo sirotište, da bi u 15. stoljeću još jedna takva ustanova bila ustanovljena. Njihov zaštitnik motivirao je Dubrovčane da u svom gradu zabrane ropstvo, što je bila prva takva zabrana u Europi. Ne dokazuje li to koliko je primjer svetoga Vlaha utjecao na stare Dubrovčane i na organizaciju i život cijelog grada? Doista, njihovo štovanje svetog Vlaha za njih nije bila nikakva tradicija, nikakav običaj, nego iskaz njihove vjere u zaštitnika a time ste se vodili i vi, dragi Dubrovčani, osobito za teškog vremena opsade grada tijekom Domovinskog rata. I nije vas iznevjerio. To neka bude zalog da ga uvijek zazivate, ali i da slijedite primjer njegove vjere u svom životu. Bog nam daje svece kako bismo učili od njih i tako slijedili samoga Krista – poruka je nadpiskupa Devčića.

Biskup dubrovački Mate Uzinić na osobito emotivan način zahvalio se svima koji su na različite načine učinili i čine ovu našu Festu svetoga Vlaha svečanijom.

– Osobitu zahvalnost upućujem onima koji su pomogli u liturgiji, te mons. Ivanu Devčiću koji je predvodio ovo misno slavlje te u svom promišljanju pokazao na koji se način može i treba slaviti svece zaštitnike i nasljedovati njihov svetački primjer – rekao je biskup Uzinić.

– Hvala našem Parcu, našem svetom Vlahu. Netko mi je, gledajući prognoze ovih dana, rekao: ‘Bilo bi dobro da padne kiša, pa da ne možete više govoriti o onom famoznom čudu od čudesa. Mons. Puljić mi je prišapnuo kako izgleda sveti Vlaho ove godine nije napravio to svoje famoso čudo od čudesa, no mislim da je u krivu… Jer to famoso čudo od čudesa ste svi vi koji ste usprkos kiši ostali i pobožno sudjelovali u ovom misnom slavlju. Svi vi zaslužujete jedan veliki pljesak, jer nije pravo čudo kad mi siđemo s križa i kad sve ide kako treba, nego kad ostanemo na križu, kad znademo biti strpljivi u stvarima koje nam baš i ne odgovaraju. To ste vi danas pokazali i zato ste vi, baš vi, to famoso čudo od čudesa. Bog vas blagoslovio. Živio sveti Vlaho! – zaključio je biskup.

Nakon mise, krenula je najljepša procesija… Dubrovačkim ulicama pronijeli su se relikvijari i barjaci župa koje štuju našeg Parca. Ove godine, podsjetimo, Festa je jako kratka, te će već sutra biti njeno zatvaranje svečanom procesijom na Goricu, a barjaci će se u podne spustiti još jednom, u čast svetom Vlahu.

Danas će pak vjernici u 15 sati i 30 minuta biti ponovo u gradu – tad počinje pozdrav barjaktara Katedrali, biskupima i festanjulima, a uslijedit će i tradicionalna tombola.

Na svom Facebooku PR-ovac Krešimir Macan objavio je i zanimljiv video s Pila – punjenje pistola trombunjera.

https://www.facebook.com/kresimir.macan1/videos/1628030130625344/

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist