Kultura

[FOTO] Godina je UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku. Pripremljen je bogat program

obljetnica

U godini smo UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku. Tri su bitna razloga za to. Naime, ove godine obilježavamo 45. obljetnicu uključenja Grada na UNESCO-vu listu svjetske bašine, 15. obljetnicu uključenja Feste sv. Vlaha na listu nematerijalne svjetske baštine i uključenja arhivskih fondova Dubrovačke Republike na UNESCO-vu listu Sjećanja svijeta.

Predstavljanje programa kojim će se obilježiti godina UNESCO-ove svjetske baštine održalo se ovog ponedjeljka u Kneževu dvoru. Nakon nastupa ‘Brass & Percussion’ septeta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović navela je kako već broje stotinjak različitih programa koji će se baviti UNESCO-m i UNESCO-vom baštinom u Gradu.

UNESCO predstavljanje programa 5

-Vjerujemo da će se taj program popunjavati tijekom ove godine – rekla je Antić Brautović. Naime, svatko tko želi sudjelovati u obilježavanju, može i dalje prijaviti svoj program.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić predstavila je pojedine događaje koji će se odviti u sklopu obljetničke godine. Navela je i kako je za vizualni identitet obljetničke godine zaslužan autor, dubrovački dizajner Orsat Franković.

Kroz cijelu godinu u obilježavanje su uključene sve tradicionalne dubrovačke feste i manifestacije Festa sv. Vlaha, Dubrovački karnevo, Dani kršćanske kulture, nastavni i drugi obrazovni programi, znanstvena istraživanja, skupovi, konferencije, predavanja, radionice i igraonice.

Istaknuto je kako će se 5. veljače održati svečano uručenje Povelje o uvrštenju arhivskih fondova Dubrovačke Republike na UNESCO-v popis Sjećanje svijeta. Pa tako će se i, primjerice, 8. ožujka održati Skup hrvatskih povijesnih gradova te prezentacija ‘Plana upravljanja Svjetskim dobrom UNESCO-a Starim gradom Dubrovnikom’, kao dosad jedini napravljeni takav plan upravljanja spomeničkom cjelinom. Nadalje, zamjenica gradonačelnika je posebno istaknula obrazovni program za djecu i najmlađe. Riječ je o različitim programima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Time se najmlađima želi približiti važnost naše baštine.UNESCO predstavljanje programa 12

Dio je to samo programa, a središnja proslava održat će se krajem listopada kad se organizira znanstvena konferencija ‘Planiranje i baštine’, a bit će organiziran i svečani dio, no Tepšić o tome nije iznijela detalje.

UNESCO kao oslonac
Gradonačelnik Mato Franković naglasio je da je UNESCO bio Dubrovnik oduvijek oslonac, ‘spremno pružajući ruke i u teškim vremenima’, i nakon razornog potresa 1979. godine te u Domovinskom ratu.

-Proglašavajući 2024. godinu godinom UNESCO-ove svjetske baštine, slavimo naše bogato, povijesno, kulturno i baštinsko razdoblje. Sve je u Dubrovniku prožeto poviješću i tradicijom. Nasljeđe je univerzalno i doprinos je svekupnoj baštini čovječanstva, ali ono je isto tako hrvatsko i dubrovačko. Svima koji su dali nesebičan doprinos kako bi cjelogodišnji program godine UNESCO-ve svjetske baštine u Dubrovniku bio dostojan značaja ovih obiljetnica, istinski zahvaljujem, a građane pozivam da prema svojim afinitetima poprate sadržaje i događanja koja se ističu po broju i raznolikosti – rekao je.

Program možete pronaći ovdje.

biskup glasnovic frankovic UNESCO predstavljanje programa 6

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist