Kultura

FOTO: “Augusta” pred dubrovačkom publikom

kazaliste12

"Govori mi o Augusti" predstava je autora Luka Paljetka koja je večeras na daskama Kazališta Marina Držića prikazana u izvedbi HNK Zadar.

Redateljica je Jasna Ančić, a igraju Zlatko Košta, Mirko Šatalić, Vinko Radovčić, Tomislav Pavlović, Tomislav Eškinja, Filip Mijić i Anđela Ćurković – Petković. 

Predstava je svoju praizvedbu imala sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Dubrovniku, a do danas je prerasla okvire lascivne – erotske farse, raspjevanih rugalica glavnih junaka (Kralja i Lude) i uronila u pomalo (i ne samo pomalo) aktualne političke parade, gorko prepoznatljive vlastitoj današnjici kojoj se ne sluti kraj. „Augusta“ je romansa neromantičnog vremena, čiji izvor jest i ostat će duh čovjeka-djeteta, duh i dah nastao u igri.

Kralja, kojemu je silno dosadno, Luda zabavlja na razne načine, a vrhunac zabave je kada Helinand kralju opisuje izvjesnu Augustu. Kralj se pri tom ne obazire na nezadovoljstvo pučana koji se bune želeći bolji život. Na koncu, pučani uz pomoć krvnika kralju odrube glavu, jedan od njih biva imenovan kraljem, no – ništa se ne mijenja! I novom je kralju dosadno, pa da ubije dosadu traži od Helinanda da mu govori o Augusti.
 

Pročitajte još

TIFLOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU Dubrovačka slikarica Anabel Zanze otvara izložbu NE-PRE-PRE-KE

Dulist

REPRIZA ‘Candide ili Optimizam’ ponovno na Velikoj sceni

Dulist

Devet dramskih naslova za jubilarno izdanje Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist