Županija

‘FESTIWINE CHALLENGE’ Pobjednici Ivana Beran i Dario Baule

vinari primanje festiwine 5

Konobarica Ivana Beran iz Orašca i kuhar Dario Baule iz Cavtata pobjednici su ovogodišnjeg natječaja ‘Festiwine challenge’, čime su osvojili edukativne stipendije za mlade talente u kulinarstvu i somelijerstvu.

Njih dvoje će nakon ove turističke sezone provesti mjesec dana u slovenskom restoranu Strelec pod mentorstvom chefa Igora Jagodice, koji je uz chefa Jadranskih luksuznih hotela Petra Obada oduševio svojim jelima na ovogodišnjoj ‘Festiwine gala’ večeri, vinsko gastronomskom događaju s plemenitim ciljem stipendiranja i daljnje edukacije mladih kuhara i sommeliera u nastajanju.

Naime, upravo je prihod i ovogodišnje Dubrovnik Festiwine gala večere bio namijenjen stipendiranju mladih dubrovačkih talenata (kuhara, sommeliera i konobara) koji će na jesen provesti mjesec dana u restoranu Strelec u Ljubljani, pod stručnim mentorstvom chefa Igora Jagodica i njegovog tima.

Dario Baule ima 25 godina koji je završio Srednju Turističku ugostiteljsku školu u Dubrovniku, smjer kuhar. Osim što je zadovoljio osnovne kriterije, žiriju je pažnju usmjerio prema velikim željama za razvijanje dosadašnjih znanja kao i usvajanje novih. Za sebe tvrdi da je vrlo komunikativna osoba i da voli raditi u timu. Svojih sedam godina radnog iskustva do sada je ostvario u hotelu Epidaurus Iberostar te u hotelu Croatia Cavtat gdje radi još uvijek.

Ništa manje ambicioznosti nije pokazala niti Ivana Beran koja je, osim osnovnih uvjeta, svu ostalu pažnju privukla na diplome brojnih natjecanja te obuke i treninge vezane za ugostiteljstvo, kao i završen tečaj za barmena. Svoja dosadašnja radna iskustva stekla je u hotelu Excelsior te u hotelu Kompas gdje je ostvarila i stalni radni odnos.

Njih dvoje te sve županijske vinare, dobitnike najviših priznanja 5. Dubrovnik Festiwine-a primio je u srijedu dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji je istaknuo kako je i ovogodišnji Festiwine bio veoma uspješan te kako mu je posebno drago što se vina sude od strane neovisnih stranih stručnjaka.

-Ugostili smo vinare iz cijele Županije, Hrvatske, dijela Bosne i Hercegovine i Italije. Drago mi je da smo imali brojne dobitnike i značajna priznanja koja dodjeljuje neovisno sudište načinjeno od stranih stručnjaka. Svako priznanje zbog toga ima itekakvu težinu – rekao je župan Dobroslavić te napomenuo kako već sada željno iščekuje šesti FestiWine.

Najviše nagrada i veliko zlato za nabolje ocijenjeno vino dobio je Niko Karaman koji se zahvalio Županiji te dodao kako je ta medalja vrhunac čitavog rada i truda koje je obitelj utkala u revitalizaciju dubrovačke malvasije.

-To je sorta koja ima dugu povijest i tradiciju, a prvi dokument o njoj datira još u 1383. godinu. To nas obvezuje da nastavimo raditi i dalje, čuvati tradiciju i doprinijeti njezinom opstanku – rekao je Karaman.

Veliko zlato osvojio je Niko Karaman za svoju Malvasiju dubrovačku Karaman 2016., Dingač-Skaramuča d.o.o. – Skaramuča Elegance Pošip 2016 osvojio je zlato, OPG Zlatko Bačić – Rose Bačić 2017. broncu, PZ Dingač i vinarija – Dingač 2011. također zlato, Obrt Zure – Prošek Elyson 2016. zlato i vinograd Volarević – Quattro Chardonnay 2017. osvojio je broncu.

Kao vino koje se najbolje sljubljuje s malostonskom kamenicom u ovoj godini je Grk Bire 2017..

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Koga je župan ugostio na svečanom objedu uz Dan županije?

Dulist

UZ DAN ŽUPANIJE Uručene nagrade ovogodišnjim laureatima

Dulist

SVEČANA AKADEMIJA Dobroslavić zaradio pljesak za 16 godina na čelu županije

Dulist