Grad

Fake news ili je zbog crtića nastao komunikacijski šum?

turisti kuferi005

Poput požara proširila se svijetom vijest kako je u povijesnoj jezgri Grada zabranjeno vuči kufere na kotačićima. I ne samo da je zabranjeno, nego su brojni svjetski i domaći mediji prenijeli informaciju kako će turisti za to biti kažnjeni iznosom od 265 eura. I dok iz Grada Dubrovnika, poput papagaja, ponavljaju kako je riječ samo o preporuci, mnogi naši sugrađani i dalje se pitaju na temelju koje odluke će se povlačenje kufera na kotačićima kažnjavati. Pregledom Odluke o komunalnom redu, koja se nedavno mijenjala, takva se stavka ne može pronaći, baš kao ni kazna u visini od 265 eura upravo za to ‘nedolično’ ponašanje. S druge strane, takvim se iznosom kažnjava primjerice hodanje u kupaćem kostimu. Upravo to je i dovelo do šuma u komunikaciji, što je jasno svima onima koji pogledaju animirani film Respect the City koji i jest pokrenuo lavinu novinskih napisa o kuferima na kotačićima. O tome nešto kasnije. Budući da se dio dubrovačke javnosti još uvijek pita je li to zabranjeno i kojom odlukom, zatražili smo objašnjenje od Gradske uprave.

Tek dio preporuka

-Preporuka o rukovanju prtljagom u povijesnoj jezgri sadržana je u promotivnom filmu ‘Respect the City’. Film je nastavak komunikacijskih aktivnosti koje se provode u sklopu ovog projekta te na vizualno zabavan, univerzalno razumljiv način i konkretnim primjerima pokazuje kakvo ponašanje je dobrodošlo i prihvatljivo, odnosno posjetitelji se upozoravaju koje je neprihvatljivo ponašanje na mjestu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Dakle, problematika prtljage na kotačima, koju često ističu građani koji žive u Gradu, nije propisana gradskim aktima, prvenstveno Odlukom o komunalnom redu, ali je dio preporuka posjetiteljima – objašnjavaju za DuList iz Gradske uprave. No, s druge strane, napominju,većina preporuka za ponašanje u povijesnoj jezgri obuhvaćenih filmom također je i dio gradskih propisa i podliježe sankcijama.

-To se prije svega odnosi na hodanje u kupaćem kostimu, hodanje bez odjeće ili dijela odjeće, konzumaciju hrane, pića te nedolično ponašanje u blizini spomenika kulture ili penjanje na gradske zidine. Navedeno je obuhvaćeno člankom 95. Odluke o komunalnom redu te je za njihovo kršenje predviđena novčana kazna od 265 eura -navode dalje iz Gradske uprave.

Što sve podliježe sankcijama saznaj u crtiću

Upravo je to što su u filmu prikazane i preporuke, ali i nedolična ponašanja koja podliježu sankcijama dovelo do šuma u komunikaciji. Naime, kad se pogleda animirani film može se zaključiti kako je jedna njegova scena pridonijela stvaranju vijesti o tome kako je i potezanje prtljage na kotačima zabranjeno te kažnjivo. Naime, pred kraj filma naš vitez Orlando posjetitelju koji se u više navrata nedolično ponašao tijekom posjeta gradu pod zaštitom UNESCO-a uručuje popis svih prekršaja, točnije listu sa sličicama svega onoga što je zabranjeno raditi. Jedna od tih sličica prikazuje i zabranu potezanja prtljage na kotačićima. A na kraju popisa stoji znak za euro ispred kojega doduše nema konkretno napisanog iznosa već je samo prazna istočkana crta. Upravo je ta scena uvelike pridonijela zaključku kako i potezanje prtljage na kotačićima podliježe sankcijama.

Iz Grada Dubrovnika još su jednom za DuList naglasili kako općenito nije namjera sankcioniranje.

-Uporno ističemo kako Gradu Dubrovniku namjera nije sankcioniranje, već upravo kvalitetno informiranje posjetitelja o prihvatljivom ponašanju te su upravo iz tog razloga korišteni blagi, univerzalni i lako razumljivi oblici komunikacije. Zato komunalni redari ne pribjegavaju kažnjavanju, već samo informiranju posjetitelja, a sve kako bi njihov doživljaj Dubrovnika bio što autentičniji i bolji – istaknuli su.

 

kuferi kazne crtic

Poslane točne informacije

-Nakon što je ‘fake news’ postao viralan, Grad Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika putem službenih kanala i osobnih kontakata u inozemnim medijima poslali su točne, ispravne i potpune informacije uz odličan odaziv medija koji su ispravili i/ili dopunili svoje napise o ovoj temi – zaključuju iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Mato Franković u medijima je najavio i stvaranje logističkog centra u kojem bi se odlagala prtljaga.

-U upravljanju destinacijom Grad Dubrovnik se u velikoj mjeri oslanja na suvremene tehnologije, Smart City prakse i informiranje posjetitelja različitim kanalima. U nastavku takvih aktivnosti svakako je plan gradske uprave da razvije sustav poput logističkog centra, ali u ovom trenutku je prerano sa sigurnošću reći kada će takav sustav biti u funkciji – zaključili su iz Gradske uprave.

Inače, potezanje kufera po skalinima i kamenim pločnicima tijekom dana nikome ne stvara problem. Ali sigurni smo kako nikome ne bi bilo ugodno takvu buku slušati u ranim jutarnjim satima ili noću, kad mir i tišinu poremeti nesnosna buka od koje cijeli Grad odzvanja. Zato se nadamo kako će naši posjetitelji poštovati preporuku Grada te da neće velikom bukom koja nastaje potezanjem prtljage remetiti san stanovnicima povijesne jezgre.

 

‘Čiketanje’, hodanje bez odjeće…

U članku 95. Odluke o komunalnom redu ističe se kako je u povijesnoj jezgri Grada zabranjeno: hodanje u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće; voziti bicikle,električne romobile, motocikle, mopede i automobile bez posebnog odobrenja (iznimka su bicikli za djecu mlađu od 7 godina); bacati opuške na površinu javne namjene; pljuvati; voditi pse bez povodca; konzumirati hranu, piće i ponašati se nedolično u blizini spomenika kulture; penjati se po gradskim zidinama i ne poštivati istaknuta pravila. Prekršajne odredbe Odluke o komunalnom redu (članak 222.) za kršenje odredbi članka 95. za fizičke osobe predviđaju kaznu od 2 tisuće kuna odnosno 265 eura ili polovicu tog iznosa ako se kazna plati odmah na licu mjesta (tisuću kuna, odnosno 132,50 eura).

 

iz tiskanog izdanja DuLista 

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist