Aktualno

Epidemija majmunskih boginja klasificirana kao ‘globalna zdravstvena prijetnja’

Epidemija majmunskih boginja klasificirana kao 'globalna zdravstvena prijetnja'

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je epidemiju majmunskih boginja ‘globalnom zdravstvenom prijetnjom’, najveće je to upozorenje koje WHO može izdati. Nakon više od 16 tisuća prijavljenih slučajeva iz 75 zemalja, odluka je donešena na hitnom sastanku.

– Dosad je više od 16.000 slučajeva prijavljeno iz 75 zemalja – rekao je glavni direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Do sada je od boginja umrlo petero ljudi, prenosi 24sata.hr.

Tedros je rekao da povjerenstvo za hitna pitanja nije uspjelo postići konsenzus o tome treba li epidemiju majmunskih boginja klasificirati kao globalnu hitnu zdravstvenu situaciju. Međutim, rekao je da se epidemija brzo proširila svijetom i da je on odlučio da je ‘od međunarodnog značaja’. Rekao je da zasad ne znaju puno o načinima širenja zaraze.

– Procjena WHO-a je da je rizik od majmunskih boginja umjeren globalno i u svim regijama, osim u europskoj regiji, gdje rizik ocjenjujemo visokim – rekao je.

WHO je također izdao preporuke kako bi potaknuo zemlje da poduzmu mjere kako bi zaustavile prijenos virusa i zaštitile one koji su u najvećem riziku.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist