Aktualno

Emigrante tegle u Gruž

Emigrante tegle u Gruž

Jedrilica 'Maria drink' nepoznate zastave pripadnosti sa 65 emigranata oteglit će se tijekom današnjeg dana u luku Gruž. Suglasnost za tegljenje dobila je Obalna straža RH od same posade jedrilice.

Podsjetimo, navedena jedrilica zatečena je u području ZERP-a južno od Mljeta. Na njoj se nalazi 65 emigranata s područja Sirije, Afganistana, Egipta i Somalije, a dvije su se osobe nalazile u teškom zdravstveno stanju. U akciju spašavanja poslan je brod obalne straže, a u izviđanju je bio i zrakoplov HRZ-a.

Kako navodi MORH, prema dostupnim informacijama brod s imigrantima isplovio je iz Grčke, a cilj mu je bila obala Italije.

Posada "Hrvatske Kostajnice" jutros nije mogla utvrditi tko je zapovjednik motorne jedrilice, jer se nitko od prisutnih na jedrilici nije želio izjasniti.
Emigrantima je podijeljena voda i hrana, a liječnik iz pomorske baze Split, koji se nalazi na "Hrvatskoj Kostajnici", isporučio im je lijekove.

Iz MORH-a nadalje navode kako je tijekom kasniji pregovora posada jedrilice potvrdila da sada imaju dovoljno hrane i vode, te da su dobiveni lijekovi popravili zdravstveno stanje sedam članova posade.

Potom je ophodni brod "Hrvatska Kostajnica" preuzeo jedrilicu u tegalj, a budući da isti nije pogodan za obavljanje zadaće teglja, noćas je u područje operacije upućen spasilački brod Obalne straže RH "Faust Vrančić" koji će ih presresti i preuzeti jedrilicu te nastaviti tegalj do luke Gruž.

Na državnoj granici Republike Hrvatske dočekat će ih brod Pomorske policije MUP-a RH te će osiguravati jedrilicu do uplovljenja u luku Gruž gdje će emigranti bit predani nadležnim službama Republike Hrvatske.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist