Županija

EDUKACIJA SREDNJOŠKOLACA Koje opasnosti donosi morski otpad?

dunea edukacija naslovna

Učenici dubrovačke Pomorsko-tehničke i Turističko-ugostiteljske škole imali su priliku sudjelovati na dvije radionice o problematici morskog otpada u organizaciji Regionalne razvoje agencije DUNEA i ekološke udruge ‘Mala Sirena’, a u sklopu projekta URBAN-WASTE.

Više od 150 učenika saznalo je kako smanjiti količinu otpada koja se proizvede u svakodnevnom životu i educirati se o opasnostima koje donosi morski otpad, prvenstveno o plastici koja čini više od 90 posto morskog otpada.

Prikazan je čitav ‘životni ciklus’ plastike u morskom okolišu, njen utjecaj na biljni i životinjski svijet koji se najdramatičnije vidi na primjeru kornjača s deformiranim oklopima koje su se kao mlade jedinke zaplele u plastične obruče, kao i kitova i dupina sa želucima punih plastičnih vrećica. Učenicima je istaknuto kako se ova žalosna stvarnost ne događa daleko od njih. Prema posljednjim istraživanjima, upravo je Mediteran, a samim time i Jadransko more, identificiran kao područje s jednim od najvećih količina akumulirane plastike. Voditelji edukacija naglasili su kako ‘plastika koju koristimo i nepravilno odlažemo nikad ne nestaje, već nam se vraća nazad, na stolove u morskim proizvodima koje konzumiramo’.

Dubrovačko-neretvanska županija, zbog svog geografskog položaja, pod posebnim je utjecajem ogromnih količina smeća koje se u određenom periodu godine akumulira na našim plažama. Otpad u morski okoliš dospijeva isključivo uslijed ljudske aktivnosti, odnosno nedostataka u sustavu gospodarenja otpadom. Svijest o značaju kojeg morski otpad predstavlja s obzirom na okoliš, gospodarstvo i zdravlje ljudi sve je prisutnija te se javlja potreba za poduzimanjem odgovarajućih mjera i pronalaskom efikasnih, dugoročnih rješenja.

Program edukacija ključna je karika u podizanju svijesti kod djece, mladih i šire javnosti čime se također osigurava stručna podloga za donošenje odluka i kreiranje politike gospodarenja otpadom. Temelj ekološke edukacije svakoga društva je obrazovanje učeničke i studentske populacije kao kategorija društva koje će imati važnu ulogu u socio – ekonomskom napretku.

Edukacije su realizirane u okviru projekta URBAN-WASTE na kojem sudjeluje 28 partnera iz ukupno 13 zemalja, vodeći partner je Regionalna vlada Kanarskih otoka, a DUNEA jedini hrvatski partner. Cilj je razviti strategije za prevenciju i upravljanje otpadom u gradovima s visokim stopom turizma, kako bi se smanjila proizvodnja komunalnog otpada te poboljšalo gospodarenje komunalnim otpadom. Projekt je financiran iz programa HORIZON 2020.

Pročitajte još

Dubrovačka Kapetanija provela tri hitne medicinske akcije u arhipelagu

Dulist

Županija odgovorila na priopćenje Marka Benića iz Zalazaka sunca

Dulist

PODUZETNIČKI INKUBATOR PLOČE Nudi se prostor za poduzetnike početnike

Dulist