Kultura

“Dvije domovine-dos patrias” Katarine Abović

abovic601

Povodom Feste svetoga Vlaha u prostorijama Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik danas je otvorena izložba slika hrvatsko-čileanske umjetnice Katarine Abović.

Izložba simboličnog naziva „Dvije domovine-dos patrias“  osmišljena je kroz dvije tematske cjeline povezane njezinim hrvatskim korjenima.

Slike su nastale prije pet godina (pet skupnih portreta) tijekom studija vizualnih umjetnosti i kao diplomski rad (četiri krajolika) na Katoličkom sveučilištu, a predstavljaju čileanske uspomene, dok su ovogodišnjih dvanaest slika nastalih tijekom njenog proljetnog boravka u Hrvatskoj, svojevrsni dnevnik u kojem utjelovljuje zagrebačku svakodnevnicu zabilježenu foto objektivom.

– Autorica ističući zanimljive pojedinosti iz naoko usputnih situacija: žene koje čekaju tramvaj, vlasnike pasa u šetnji zagrebačkim parkovima, turiste u razgledavanju gradskih znamenitosti, zaljubljenike koji se iščekuju pod satom na glavnom gradskom trgu, mlade ljude u bezbrižnom ljenčarenju po klupama ili travi, u žustrim razgovorima po gornjogradskim kafićima. U Hrvatskoj njen je potez mekši, čak i platna naslikana akrilnim bojama prožeta su svojevrsnom “akvarelnom razlivenošću”. Posebnu preciznost izražava kroz pomno bilježenje dnevnih situacija nizanjem minijatura, ne tako često izlaganim u današnje užurbano vrijeme – istaknula je Ljerka Galić u katalogu izložbe.

Katarina Elisa Abović Oyarzun pripada četvrtom naraštaju hrvatskih useljenika u Čile. Pradjed, rođen u Boki Kotorskoj, stigao je 1914., a prabaka, rođena u Slanom 1918., upoznali su se u Antofagasti i zasnovali obitelj u čileanskom gradu Valparaiso. Katarina je rođena u Santiagu 18. srpnja 1988. gdje je na Katoličkom sveučilištu završila studij vizualnih umjetnosti, a potom na sveučilištu “Gabriela Mistral” i postdiplomski iz umjetničke pedagogije. Izlagala je na skupnim izložbama u Antofagasti i Santiagu, a od početka ove godine boravi u Hrvatskoj učeći hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na prigodnom otvaranju izložbe govorili su Maja Mozara, predsjednica Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu Marin Knezović, Nives Antonjak koja se osvrnula na rad umjetnice Katarine Abović.

Pročitajte još

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA Bogat program za Međunarodni dan muzeja

Dulist