Aktualno

Dubrovnik posjetio “Amerigo Vespucci”

Dubrovnik posjetio "Amerigo Vespucci"

Brod Ratne mornarice Talijanske Republike Amerigo Vespucci uplovio je jutros u grušku luku u sklopu provedbe aktivnosti bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice

s Oružanim snagama Talijanske Republike.

'Vespucci' će u Dubrovniku boraviti do 18. lipnja. Riječ je o školskom brodu namijenjenom za izobrazbu pomorskih časnika kako bi se održala tradicija i uvježbavali budući časnici na brodovima s pogonom na jedra.

Školski brod "Amerigo Vespucci" dužine je 82,4 metra, širine 15,6 metara, gaza 7,5 metara, a čini ga posada od ukupno 278 časnika, dočasnika i mornara te 126 polaznika mornaričkih škola. Trup je širok kako bi se postigla stabilnost, a brod nije namijenjen postizanju velike brzine.

Najveća brzina pod jedrima je do 15 čvorova, a pri plovidbi strojem od 10 do 11 čvorova. Uvježbana posada može postaviti sva jedra tijekom 20 minuta. Matična luka je u gradu Livornu. Jedrenjak je izgrađen 1930. godine u brodogradilištu Castellammare di Stabia u Napolju. Porinut je 22. veljače 1931. godine, a upotrebu je ušao u srpnju te godine.

Brod će biti otvoren za posjet građana u petak, 15. lipnja, u vremenu od 17,00 do 19,00 sati i u subotu, 16. lipnja, u vremenu od 14,00 do 18,00 sati, javljaju iz MORH-a.

Veleposlanicu Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj NJ.E. Emanuelu D' Alessandro te kapetana Ameriga Vespuccija Domenica La Faiu primili su danas župan Nikola Dobroslavić te zamjenik mu Frano Skokandić.
 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist