Aktualno

Dubrovnik drugim očima

Dubrovnik drugim očima

Art radionica Lazareti i Platforma 9,81 pokreću novi ciklus Urbanističke početnice. Gosti prvog modula Urbanističke početnice 4, koji se održava ovog petka, 2. studenog u Lazaretima u 20 sati, su Tadej Glažar i Krunoslav Ivanišin.

Program se realizira kroz Platformu Clubture i uz potporu Grada Dubrovnika.
Kroz slike Grand hotela, vile Vesne na Lopudu i vila na Lapadu slovenski arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani Tadej Glažar ispričat će priču o arhitekturi rane Moderne, koja predstavlja avangardni pokret na području Dubrovnika. Govorit će o tome kako su bili povezani arhitekt Nikola Dobrović, autor nekoliko izvanrednih arhitektonskih ostvarenja, povjesničar umjetnosti Kosta Strajnić i arhitekt Jože Plečnik u izgradnji modernističkog projekta na području Dubrovnika i što danas ti radovi znače u širem arhitekturnom prostoru.

Nakon predavanja prikazat će televizijski dokumentarni film Novi Dubrovnik Nikole Dobrovića, a potom će se jedan od njegovih autora, arhitekt Krunoslav Ivanišin, osvrnuti kratkim predavanjem na Dobrovićev dubrovački opus i njegov današnji fizički i retorički kontekst.

Urbanistička početnica je edukativni projekt namijenjen mladima srednjoškolske dobi i drugoj zainteresiranoj javnosti, koji se na primjerima Dubrovnika i Splita bavi osnovnim pitanjima i problemima urbaniteta, percepcijom arhitekture i urbanizma, javnih prostora i javnosti prostora, promjenama urbaniteta Dubrovnika i Splita, a posebno pod utjecajem turizma i nadolazećih /prisutnih/ promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem okoliša.

Ovo je četvrta godina održavanja projekta, a u njemu sudjeluju arhitekti, urbanisti, sociolozi, dizajneri, teoretičari, umjetnici, aktivisti iz Hrvatske i šire.
 

Pročitajte još

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist