Aktualno

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DIANA VETMA Najviše mi nedostaje more…

diana vetma

Još jedna Dubrovkinja, odnosno naša Cavtajka, koja je nakon studija ostala u Zagrebu je Diana Vetma, djevojački Jerković. U Cavtatu je odrasla, gimnaziju završila u Gradu, da bi potom upisala Građevinski fakultet u Zagrebu i uspješno ga završila te se netom po stjecanju diplome i zaposlila u struci. U međuvremenu se zaljubila, udala i postala majka dvojice sinova. Za obiteljski život Samobor se pokazao puno ugodnijim mjestom od Zagreba, ali to je značilo i duži put do posla…
—Trudila sam se žonglirati između posla i obitelji, ali s obzirom na to da suprug dosta radi, a i nismo baš imali ‘baka servis’ ni ikakvu pomoć, u jednom je trenutku postalo gotovo pa nemoguće. Odnosno imala sam stalno osjećaj grižnje savjesti da sam nedovoljno s djecom baš u toj fazi kad sam im najviše trebala. Tako sam, u dogovoru sa suprugom, odlučila dati otkaz. Nisam požalila, dapače! Da se vratim natrag opet bih napravila isto – podsjetila se Diana, koja je u toj fazi iz sebe ‘iščupala’ kreativnost koju je uvijek imala u sebi, ali naprosto nije bilo vremena…

Dixica
—Uvijek sam imala ideja, uvijek me privlačilo u glavi smišljati i onda rukama izrađivati razne predmete, za ukras ili pak primjenu. I konačno se stvorilo vrijeme dok su djeca bila u vrtiću, a ja sama doma, da između kućanskih obveza, uz kavu, nešto prčkam. I to što sam u mašti već davnih dana iskreirala konačno sam počela izrađivati. Tako je nastala Dixica – curica na duzem lančiću od inoxa kojoj možete sami mijenjati haljinice i tako uskladiti svoj nakit sa svojom odjevnom kombinacijom. Haljinice za Dixicu su od različitih materijala, boja, motiva, a mogu biti i personalizirane s bilo kojom slikom ili tekstom, po izboru – objasnila je Diana. Dixicu je naprije poklanjala prijateljicama, da bi je potom predstavila na društvenim mrežama i uslijedila je prava pomama. Naime, mnogima se svidjela pa su krenule narudžbe i Diana je otvorila obrt Dixi Art. Predstavila se i na brojnim sajmovima, a nakon što su i neke poznate osobe, poput pjevačice Ide Prester, svoje stajlinge ‘začinile’ Dixicom, krenuli su i pozivi iz medija. Mnogi su pisali o dubrovačkoj dizajnerici nakita, a gostovala je Diana i u televizijskim emisijama, pa i u Dobro jutro Hrvatska.
— Imala sam tremu od javnog nastupa, ali to su ipak bili pozivi koji se ne odbijaju. I drago mi je jer zaista nije strašno. Dapače, bilo je vrlo ugodno iskustvo. A naravno nakon brojnih intervjua i broj narudžbi se znatno povećao – priznala je Diana, koju je upravo njena Dixica vratila nazad u građevinu.

Povratak u struku
— Gradonačelnica Samobora bacila mi je bubu u uho kad je išla po štandovima na sajmu rukotvorina u Samoboru i pozdravila svakog od proizvođača. Naime, kroz priču sam joj spomenula da sam završila građevinski fakultet, da sam projektirala ceste 10 godina, a ona će na to meni: ‘E prijavite se u Grad na natječaj, tražimo nekoga takvog, upravo je raspisan natječaj!’ Ja se nasmijem i odmahnem rukom riječima: ‘Ma ne, ja sam pokrenula Dixi Art i postavila to na noge.’ A ona će meni: ‘Pa ovo možete usput raditi.’ Kad sam to spomenula mom razumnom mužu, odmah me je počeo nagovarati da se prijavim, kao i svi ostali. I eto, ja se prijavila, pa prošla test i dobila posao. Prije par godina sam bila uvjerena da nikad neću napustiti struku, a kamoli postati poduzetnik, a ja sam dala otkaz i život me odveo u nekom skroz drugom smjeru. Pa kad sam pokrenula Dixi Art i mislila sam da se više nikad neću vratiti u struku, pa eto me nazad. ‘Nikad ne reci nikad!’ – uvijek je govorila moja mama. Ona odozgo sigurno gleda i misli se: ‘Jesam li ti rekla?’ Srećom da cijeli taj proces oko zaposlenja u takvim službama traje dovoljno dugo pa sam imala dovoljno vremena posložiti sve kockice u glavi. I evo sad uspješno, uz veću djecu koja su sad poprilično samostalna, uspješno stižem sve – rekla nam je Diana, kojoj su struka, poticajno radno okruženje, ljudi… Ipak nedostajali.
—Jedino mi je bilo bitno da Dixica i dalje raste, da nešto što sam stvorila od 0 i dalje uveseljava i mene i ostale – zaključila je naša Cavtajka, koja dođe u Cavtat, Grad kad god može. A to u pravilu biva za blagdane i ljeti.

U Cavtatu punim baterije
—Lijepo je doći dole, naročito ljeti. U Cavtatu, Gradu punim baterije i bude mi divno, ali ne bih mogla zamisliti da živim sad tu. Ali jednog dana… Tko zna. Kako je rekla mama – nikad ne reci nikad! – završila je Diana.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist