AktualnoUrednički izbor

Društveno prijatelja dubrovačke starine dobitnik prestižne europske nagrade za baštinu

Zidine iz zraka

Društvo prijatelja dubrovačke starine je dobitnik prestižne Europske nagrade za baštinu za 2024. godinu- Nagrade Europa Nostra u kategoriji šampioni baštine. 26 dobitnika ove nagrade iz 18 zemalja, među kojima je DPDS, objavila je Europska komisija i Europa Nostra.

Nagrada Europa Nostra dodjeljuje se u pet kategorija: konzervacija i prilagođena upotreba, istraživanje, edukacija, obuka i vještine, angažman građana i podizanje svijesti te šampioni baštine. O dobitnicima odlučuje žiri sastavljen od 12 stručnjaka iz cijele Europe. Ove godine na natječaj je pristiglo 206 važećih prijava različitih organizacija i pojedinaca iz 38 europskih zemalja, a Grad Dubrovnik inicirao je i poslao prijavu kojom je nominirao Društvo prijatelja dubrovačke starine.

U obrazloženju nagrade navodi se kako rad Društva predstavlja izuzetan podvig civilnog pokreta koji traje više od sedam desetljeća, a neumorna i stručna posvećenost tijekom toliko dugog razdoblja je impresivna. Usprkos mnogim izazovima, Društvo je uspjelo stvoriti zajednicu istomišljenika koji zajedno rade prema istom cilj; očuvanju dubrovačke kulturne baštine i identiteta. Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade EU istaknula je važnost kulturne baštine.

– Naša kulturna baština je naše zajedničko blago, most koji povezuje našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Zauzima posebno mjesto u našim srcima i svakodnevnom životu, njegujući osjećaj pripadnosti i identiteta. Srdačno čestitam ovogodišnjim pobjednicima na njihovim izvanrednim postignućima – izjavila je Ivanova.

Svi ovogodišnji dobitnici predstavit će se 7. listopada u Bukureštu u Rumunjskoj na svečanosti dodjele nagrada koja će biti vrhunac Europskog samita o kulturnoj baštini 2024. Tom prigodom, bit će proglašeni i dobitnici nagrade javnosti, odabrani među ovogodišnjim projektima, a internetsko glasovanje kojim svi ljubitelji baštine mogu dati svoj glas najdražim projektima, otvoreno je od danas do 22. rujna. 

Europsku nagradu za baštinu / Nagradu Europa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. godine i od tada je vodi udruga Europa Nostra. Već 21 godinu nagrade su ključni alat za prepoznavanje i promicanje višestruke vrijednosti kulturne i prirodne baštine za europsko društvo, gospodarstvo i okoliš.

Udruga Europa Nostra je europski glas civilnog društva koji se zalaže za očuvanje i promicanje kulturne i prirodne baštine. To je pan-europska federacija nevladinih organizacija za baštinu, koju podržava široka mreža javnih tijela, privatnih tvrtki i pojedinaca, a uključuje preko 40 država. Najveća je i najreprezentativnija baštinska mreža u Europi, održava bliske odnose s Europskom unijom, Vijećem Europe, UNESCO-om i drugim međunarodnim tijelima. Udruga je osnovana 1963. godine i lani je proslavila 60. obljetnicu postojanja.

Pročitajte još

‘ZAŠTO DOPUŠTAJU DA UNIŠTAVAJU KAMEN’ Gradske ulične igre započele vožnjom karića

Dulist

Napad poskoka u Konavlima! Imamo li dovoljno doza protuotrova?

Andrea Falkoni Račić

Igor Legaz: Zahvaljujući Niku Srabotnaku nemamo granicu pomorskog dobra na Belvedereu

Dulist