Aktualno

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] MINUS I PLUS Slučaj Žarkovica i kupovina TUP-a

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] MINUS I PLUS Slučaj Žarkovica i kupovina TUP-a

Godina iza nas za Grad Dubrovnik označila je i kupovinu dionica nekadašnje Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda, popularno znanu kao TUP, čime ovaj izniman i vrijedan prostor ostaje u vlasništvu gradske uprave. Po potpisivanju ugovora, u siječnju 2022. godine, iz Grada Dubrovnika naglasili su kako će u budućnosti razvijati cijeli niz dodatnih javnih sadržaja. Konačni pečat ostanka TUP-a u ‘svom gradu’ bila je sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u ožujku kada su vijećnici, doduše ne jednoglasno, podržali kupovinu vrijednog prostora. Naime, upravo u ožujku donesena je povijesna odluka o kupnji društva TUP d.d. – sve četiri odluke koje se tiču kupnje TUP-a usvojene su većinom glasova. Priča o ‘novom europskom Bauhausu’ krenula je i puno prije toga, kada su se različite skupine kreativaca odlučile ‘nastaniti’ u nekadašnjoj tvornici, stvarajući kreativni hub u Gružu. Tako danas u TUP-u imamo glazbu, radionice, umjetnost, kafić, klub… ‘Segmente’ pretvaranja nekadašnje tvornice u ‘živi organizam’, sve unutar inicijative ‘TUP – urbana četvrt’.

‘Novi Europski Bauhaus’
U suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om iz Grada Dubrovnika prijavili su tijekom 2022. godine projekt Revitalizacije Tvornice ugljeno grafitnih i elektro kontaktnih proizvoda (TUP-a) koji je od Europske komisije u proteklog godini odabran kao jedan od dvadeset najboljih projekta u Europi. Novi Europski Bauhaus je kreativna i interdisciplinarna inicijativa koja povezuje Europski zeleni dogovor sa životnim prostorima i iskustvima, a tijekom posljednjih mjeseci 2022. godine, nekadašnju tvornicu obilaze timovi stručnjaka koji rade na formiranju održivog modela ‘novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora’.

Slučaj Žarkovica: Dok čekamo azil…
Ovaj potez gradske uprave pokazao se iznimno pozitivnim, no jedan se nadvio kao tamna sjena nad Dubrovnikom. Riječ je o slučaju Žarkovica. Grad Dubrovnik ishodio je građevinsku dozvolu za gradnju skloništa za životinje na Grabovici. Kompleks suvremenog gradskog azila na obuhvatu od 12 tisuća metara kvadratnih bit će jedan od najvećih objekata ovakve vrste u Europi kojim upravlja jedinica lokalne samouprave, istaknuli su iz gradske uprave u srpnju 2022. godine. Zvuči sjajno, zar ne? No priča o azilu nije tekla nimalo glatko – tek dva mjeseca prije, Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata s policijom došla u azil za životinje na Žarkovici te je krenula obavljati nadzor po službenoj dužnosti na ovoj lokaciji, sukladno Zakonu o državnom inspektoratu, Zakonu o zaštiti životinja i Zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja. Postupali su po anonimnoj prijavi zbog nehumanih uvjeta držanja životinja u azilu, ali i zbog pronevjere sredstava, odnosno nenamjenskog trošenja sredstava. Na terenu su bila četiri inspektora iz Splita i Zagreba. Tada, u svibnju 2022., Sandra Sambrailo, volonterka azila na Žarkovici, izjavljuje kako su ‘spremni sačuvati živote pasa pod svaku cijenu’.
—Od onog prvog obećanja da će se napraviti novi azil prošlo je jako puno godina, a mi nemamo tu privilegiju čekati i prepustiti to slučaju jer nas i moralno i zakonski obavezuje pružiti pomoć životinji. U azilu smo u kojem se naši sugrađani oslanjaju na nas, za svaku životniju zovu nas jer nemaju koga drugoga. Činjenica je da niti jedna jedinica lokalne samouprave kao i Grad Dubrovnik nemaju apsolutno nikakvo rješenje za napuštene životinje. Ne znamo tko je pozvao inspekciju, ali neka ljudi rade svoj posao, mi nemamo što sakriti – rekla je tada, među ostalim, Sambrailo.

Akcija Adopt Žarkovica Dogs
Ono što je uslijedilo je iseljavanje pasa, a akcija zbrinjavanja pasa iz neregistriranog azila na Žarkovici, još uvijek je aktualna. Pokrenuta je i stranica ‘Adopt Žarkovica Dogs’ s pripadajućim stranicama na društvenim mrežama. Nositelj ovog projekta je Grad Dubrovnik, voditeljica je Ana Ivelja, a zamjenica Ivana Neusidl. Projekt su postavili Udruga Pobjede, sklonište Prijatelji iz Čakovca i udruga Prijatelji životinja. Pse popisali članovi/ce Udruge Pobjede, a ugovorno sklonište je Animalis Centrum. Podršku međunarodne organizacije daje Network for Animals. U Knežici je pak napravljeno privremeno sklonište za pse kojim rukovodi Sanitat Dubrovnik, a koje funkcionira po principu ne premještanja pasa sa Žarkovice, već za 24-satni prihvat pasa koji se zateknu na ulicama Dubrovnika bez vlasnika i bez čipa. Slučaj Žarkovica podijelio je dubrovačku javnost. Mnogi koji su dugo godina bili uz volontere na Žarkovici, osobito sestre Sambrailo, danas su ‘na drugoj strani’. Kao braniteljica sestara Sambrailo odvjetnica Viktorija Knežević u više navrata žestoko je kritizirala odluke gradske uprave u ovom slučaju. Dok 2022. godina završava, još uvijek postoji određeni broj nezbrinutih pasa, a popis možete pronaći na Adopt Žarkovica Dogs. Inače, budući azil na Grabovici raspolagat će, istaknuli su iz gradske uprave, maksimalnim smještajnim kapacitetom za 352 psa i 91 mačku, u ukupno 12 paviljona projektiranih kaskadno.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist