Kultura

ĐIR PO HRVATSKOJ S ANOM MLJEĆKOM Blatsko kulturno ljeto – Korčula!

kumpanjija blato

U sklopu 32. Blatskog kulturnog ljeta u srijedu, 10. srpnja održana je koncertno-folklorna večer Viteškog udruženja Kumpanjija Blato i Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado iz Zagreba.

Ansambl Lado koji djeluje punih 75 godina kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl, nastupio je sa svojim pjevačkim dijelom ‘Ladarice i orkestar’. Ladarice i orkestar su svojim zvonkim glasovima, pjesmom i svirkom provele po Hrvatskoj narodnoj umjetnosti i tradiciji. Ženski vokalni sastav Ladarice osnovan je davne 1965.godine i od tada do danas ostale su baštinici hrvatske tradicijske kulture.

Zvonke glasove žena okupili su Božo i Zlatko Potočnik i snimile brojne narodne pjesme, a svojim su vokalnim umijećem, uz vrhunsku obradu svojih osnivača ostavile trajni pečat kvalitete koji je postao trajni brend hrvatske narodne glazbe. Orkestrom je dirigirao mladi maestro Jurica Petar Petrač.

Viteško udruženje Kumpanjija – Blato osnovano je davne 1927. godine. Udruženje i danas okuplja zaljubljenike u Blato i njegov folklor. Samo ime društva poteklo je iz povijesnih ostataka narodne vojske, koja je u svakom trenutku mogla stupiti u obranu otoka. Vlast i regularna vojska bili su uvijek daleko, a gusari i razni drugi osvajači uvijek blizu. Od tog vremena ostao je u upotrebi mač koji se pretvara u igru ‘ples od boja’ koja se zove Kumpanjija ili Družba.

U samom plesu, odnosno muškoj mačevalačkoj igri postoje 23 figure, izvode se bez riječi uz pratnju bubnja i mješnica, a kumpanjoli slijede svog kapitana, koji pokretima izdaje zapovijed.

Kumpanjiju čine kapitan s časnicima; alfirom (barjaktarom) i kapularom, vojnici, te kao pratnja bubnjar, mišničar i srdar.

Glavni godišnji javni nastup Kumpanjije je 28. travnja na dan zaštitnice Blata blagdan sv. Vincence, nebeske zaštitnice Blata i Dana općine Blato, kada se igra u potpunosti po izvornim pravilima.

Blatsko kulturno ljeto organizirano je ove godine 32. put s raznovrsnim kulturnim programom i najstarijom folklornom smotrom u Hrvatskoj, 61. smotrom folklora na dan Velike Gospe 15. kolovoza.

Tekst: Ane Stražičić Rodriguez/Foto: Marija Mrgudić

Pročitajte još

Dubrovačka baština otvara izložbu dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića

Dulist

Jeste li poslušali novu pjesmu klape Kaše ‘Ti si moja sudbina’?

Dulist

Violončelistica Monika Leskovar održala radionicu za mlade glazbenike u Dubrovniku

Dulist