Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] Općina Ston s mostom Pelješac dobiva puni potencijal

ston

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježila je desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Načelnik općine Ston Vedran Antunica

Veliku razliku za Općinu Ston, od ulaska u Europsku uniju, predstavlja izgradnja Pelješkog mosta, a Općina Ston je prvo kontaktno područje mosta i novoizgrađenih cesta – rekao je dugogodišnji načelnik Općine Ston Vedran Antunica na samom početku svog osvrta o deset godina članstva u Europskoj uniji. Bitnu razliku predstavlja i obilaznica u Stonu te se tako, kako kaže, s državne razine unaprijedila cijela priča Općine Ston.

-Za razliku od razdoblja prije ulaska u Europsku uniju, Općini Ston su otvorene mogućnosti sufinanciranja brojnih projektnih aktivnosti kroz različite fondove i partnerstva, tako da smo u okviru naših mogućnosti izvukli maksimalno koliko smo mogli, a da smo mogli malo više – jesmo, no zadovoljni smo – rekao je Antunica.

Trenutno se tri projekta općine financiraju sredstvima Europske unije. Do sada je na području Općine Ston provedeno više projekata sufinanciranih europskim novcima, što općinskih, što projekata Komunalnog društva Ston te udruga. Također vrlo su bitni i projekti koje na području ove općine provode drugi akteri, kao što su Dubrovačko-neretvanska županija, DUNEA, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije, u čemu Općina Ston daje punu podršku i suradnju.

vedran antunica

– Europska sredstva su omogućila realizaciju projekata koje nismo mogli financirati jer predstavljaju značajno opterećenje za općinski proračun. Štoviše, čak nam i osnovni ugovoreni vlastiti udjeli predstavljaju poteškoću u financiranu istih, posebice kad se provodi više projekata, no vjerujemo da je to dio posla kojeg moramo odraditi da bi postigli željene rezultate i pokazatelje – navodi dalje načelnik. Novoizgrađena cesta i Pelješki most predstavljaju novu žilu kucavicu koja prolazi kroz Općinu Ston i povezuje mnoge krajeve koji su prije bili daleko. Nova infrastruktura donosi nove prilike, nove kulture, novi profil putnika i posjetitelja, a vjerujemo da će svi oni znati pronaći nešto za sebe na području Općine Ston. Na svima nama je da sve potencijale prostora Općine Ston pokušamo valorizirati i oplemeniti na održiv način, a sve kako bi sačuvali prirodne i kulturne vrijednosti, a u isto vrijeme ponudili ih posjetiteljima uz eno i gastro ponudu -rekao je Antunica.

Idealna mjera za dobar razvoj

Postigli su, kako kaže, maksimum u smislu apartmana i kampova, što se tiče lokalne zajednice. -Osobito očekujem da investitori pokažu zaintersiranost za poslovne i turističke zone koje su planirane u Prostornom planu uređenja Općine Ston. Planirane zone nude potencijal izgradnje novih smještajnih kapaciteta. Duba Stonska je već definirana i ima 500 smještajnih kreveta, dok turistička zona kampa Prapratnog ima oko 1200 smještajnih jedinica. To su brojke koje omogućavaju održivost Općine Ston i idealna mjera koja bi značila jedan dobar razvoj, a da taj razvoj ne donosi destrukciju područja – zaključno je rekao načelnik Općine Ston Vedran Antunica.

Pročitajte još

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist