Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] Općina Mljet: Rješavanje dokumentacije i vlasničkih odnosa

djivo market003

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježila je desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Načelnik općine Mljet Đivo Market

Deset godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju jedno je veliko razdoblje, ali trebalo je pripremiti teren, odnosno riješiti prostorno-plansku dokumentaciju i vlasničke odnose. Dakle, nisu sve želje Općine moguće za kandidaturu. Općina Mljet je tek sada spremna realizirati sredstva u još većem iznosu, nego što je to do sada bilo. Ulaskom u EU otvorilo se više prostora za razvoj, što je činjenica. Preko državnih tijela, a prvenstveno se misli na Hrvatske vode, europskim sredstvima se planira nastaviti izgradnja vodovoda preko cijelog otoka i kanalizacije u svim priobaljnim mjestima izvan Nacionalnog parka Mljet jer smo u sklopu Nacionalnog parka već to realizirali proteklih godina. Važno je napomenuti da na neki način, iz nacionalnih fondova je povlačenje sredstva mnogo lakše budući da imamo europska sredstva koja povlače državna tijela.

Ostvareni projekti

Prvi od projekata kojeg je Općina Mljet odradila zahvaljujući ulasku Hrvatske u Europsku uniju je projekt u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i ostalim jedinicama lokalne samouprave, pod nazivom ‘Ruralno poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’, od kojeg je Općina Mljet imala korist uređenja autrijskog puta i uspostave tematskih staza Babinog Polja. Također, uspostavljen je internet na četiri lokacije na otoku uz pomoć europskih fondova, a to su Turistička zajednica Polače, Osnovna škola Mljet, Područna škola Goveđari i Dom kulture Zabrežje. Turistička zajednica Općine Mljet bila je partner u velikom projektu ‘Odise(j)a Mediterranea’, koji se odvijao u Nacionalnom parku Mljet i donio je dosta dobroga na tom području.

Jednaki broj stanovnika

Zadnjih deset godina možemo biti zadovoljni jer popis stanovništva pokazuje jednaki broj stanovnika na našem otoku, tako da smo sačuvali broj stanovnika i zadržali mlade, koji su ostali na otoku, gdje žele živjeti i osnovati obitelj. Izrazito smo zadovoljni jer pad stanovništva koji je prisutan na prostoru cijele države u proteklih deset godina, nije prisutan na Mljetu. Osjeća se da je ove godine broj posjetitelja koji dolaze na Mljet veći nego što je bio prethodnih godina, zahvaljujući još jednom EU projektu – Pelješkom mostu, koji nije investicija Općine Mljet, ali pridonosi većem broju posjetitelja samom otoku.

Planirani projekti

Dobivena je dokumentacija za dječji vrtić, kao i sredstva za njegovu izgradnju u stopostotnom iznosu. Taj projekt bi se uskoro trebao realizirati. Vrtić će biti smješten u Babinom Polju, pored Osnovne škole Mljet. Dobivena je i dokumentacija za biciklističke staze u središnjem dijelu otoka Mljeta, također financirane iz europskih sredstava. Također, pripremljena je i dokumentacija za cestu u Uvali Sutmiholjskoj, za koju se čeka natječaj za kandidiranje. U pripremi je još i dokumentacija za kandidiranje Vatrogasnog doma na predjelu Žukovac pokraj Babinog Polja, kojeg bi Općina Mljet izgradila uz vrlo malo vlastitih sredstava.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist