Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] Božo Lasić: Ostvarili smo ogroman razvoj i brojne pozitivne učinke

konavle eu naslovna

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježila je desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije

Načelnik općine Konavle Božo Lasić

Europska unija je jako dobar i jako dobro osmišljen projekt. Izuzetan projekt koji je odrađen vrhunski, posebno što se tiče ratova. Nažalost, mi smo taj rat doživjeli jer nismo ni bili članica EU, ali Europa, pritom mislim samo na EU, nikad nije ovoliko u kontinuitetu živjela u miru. Iz toga razloga mi je drago što smo ušli u Europsku uniju, jer u ovakvoj konstelaciji u svijetu teško bismo opstali – ističe nam načelnik Općine Konavle Božo Lasić u svom osvrtu na 10 godina hrvatskog članstva u Europskoj zajednici.

Naravno, dotaknuo se i brojnih dobrobiti koje je njegova Općina ostvarila zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova. Nije mogao ne spomenuti gradnju nove osnovne škole u Cavtatu, za koju se upravo ovih dana očekuje ishođenje građevinske dozvole. Njena će se gradnja vjerojatno financirati europskim sredstvima preko Nacionalnog fonda za oporavak i otpornost.

vatrogasni dom gruda

Od vatrogasnog doma do kanalizacijskih sustava

Sredstvima Europske unije financira se i gradnja Vatrogasnog doma na Grudi, kojim će konavoski vatrogasci, naglašava nam načelnik, dobiti jedan od najmodernijih domova u Hrvatskoj. Uskoro se, istaknuo je, očekuje tehnički prijem. Intenzitet potpore u ovom projektu je 80 posto od ukupno prihvatljivih troškova utvrđenih na temelju Plana nabave, a za projekt je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrdila procijenjeni iznos potpore od 9.109.402,70 kuna. U zgradi vatrogasnog doma planiran je prostor za smještaj i boravak vatrogasaca, smještaj i skladištenje odgovarajućih sredstava zaštite, vodeći pritom računa da je osigurana njihova stalna spremnost za brzu i efikasnu reakciju u situacijama koje zahtijevaju intervenciju vatrogasne službe. Planirana garaža je kapacitirana za sedam vatrogasnih vozila, od kojih je jedno parkirno mjesto predviđeno i za servisiranje i održavanje vozila, s radionicom i skladištem. U dijelu garaže uz objekt pratećih sadržaja smještena je dvorana za tjelovježbu. U istočnom krilu su smještene garderobe, sanitarije i dvije spavaonice, a u zapadnom dijelu prostorije za boravak, s kuhinjom i blagovaonicom, zatim dvorana za edukaciju, kao i prostorija za krizni stožer, koja ima pregled na prostor ispred i u garažu te ured za administraciju.

Turizam, maslinarstvo, uzgoj vinove loze…

Načelnik Božo Lasić posebno ističe i ulaganja u vodoopskrbni, ali i kanalizacijski sustav diljem Konavala, od kanalizacije Zvekovice i Oboda do kanalizacijskog sustava Molunta. Naime, nakon uspješno završenih radova na izgradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže Molunat, u tijeku su radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda i podmorskog ispusta. Projekt se planira do kraja realizirati polovicom idućeg mjeseca. Bez kanalizacijskog sustava, daljnji razvoj Molunta ne bi bio moguć. Njegovom će se realizacijom riješiti višegodišnji komunalni problem stanovnika Molunta i njihovih gostiju, kao i omogućiti daljnje razvijanje mjesta.

procistac molunat

-Puno stvari koje radimo, radimo pod okriljem Europske unije. Pogledajte naše agroturizme, naš razvoj podrumarstva i uzgoja vinove loze, sve je to na tragu pravila EU. Mi prije rata nismo imali alavija vino u Konavlima, a danas imamo vina kojima se itekako možemo pohvaliti. Tu je naravno i razvoj maslinarstva i čitav niz privatnih projekata. Ostvarili smo ogroman razvoj i ogromne benefite kroz programe financiranja iz EU fondova. Dobro je i što baštinimo neke tekovine Europske unije, ali i što smo pod prizmom kontrole – zaključuje konavoski načelnik.

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist