Aktualno

Danas se obilježava Gospa od Orašca

Danas se obilježava Gospa od Orašca

Danas se slavi Gospa od Orašca.

Prema predaji u mjesecu siječnju 1527. Blažena Djevica Marija objavila se tri puta, u tri petka siromašnom starcu Mihu Vukašinoviću, s porukom kako treba ispod crkvice Sv. Đurđa sagraditi crkvu na izvoru Dobra voda, kako bi Bog oslobodio Orašac i okolicu od kuge.

Među brojnim marijanskim svetištima dubrovačkog kraja posebno mjesto zauzima biskupijsko svetište Gospa od Orašca. Sve do II. svjetskog rata, ali i u poraću Orašac je privlačio marijanske hodočasnike, koji su bosi kilometrima pješačili kako bi tu našli duhovni spokoj.

Crkva posvećena blagdanu Pohođenja Bl. Dj. Marije Elizabeti, zvane i jednostavno Vizitacija, u narodu je poznatija pod nazivom Gospa od Orašca.

Prije koncilske reforme ovaj blagdan slavio se 2. srpnja, a poslije II. vatikanskog koncila ovaj blagdan se slavi 31. svibnja, a u Orašcu je ostao i dalje stari običaj da se Gospin blagdan slavi upravo drugog dana srpnja.

Uz jutrošnja misna slavlja danas u 18 sati misno slavlje predvodit će don Ivica Pervan, dekan Dubrovačkog dekanata, u 19 i 30 don Bernardo Pleše, ravnatelj biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića.

Prije misnih slavlja bit će prigoda za  sakrament pomirenja (ispovijed).

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist