Sport

DERBI SKUPINE B Barakude će danas zaigrati protiv Rusa

DERBI SKUPINE B Barakude će danas zaigrati protiv Rusa

Poslijepodne četvrtog dana kvalifikacijskog predolimpijskog turnira u Rotterdamu je dan derbija. Bio je takav gotovo pa predviđen i prije početka natjecanja, a nakon tri odigrana kola ta su očekivanja dobila i potvrdu. U skupini A i B će se izravno po svemu sudeći odlučivati o pobjedniku skupine. Naime, u A skupini se danas susreću Grčka i Crna Gora, jedina dva ondje neporažena sastava. Budući da su u društvu Kanade, Gruzije i Brazila, poprilično je izvjesno da Grci i Crnogorci niti ne mogu od nikoga izgubiti osim od… današnjeg im suparnika, piše hvs.hr.
Nas će ipak logično daleko više zanimati dvoboj koji počinje prije navedenog, utakmica Hrvatske i Rusije od 14.30 sati, jasno uz prijenos na HTV 2. To je utakmica za prvo mjesto u skupini. Posebno nama, jer u slučaju pobjede Barakuda, naši bi mladići postali praktički neuhvatljivi kolo prije kraja. Hrvatska izabrana vrsta ima tri pobjede iz isto toliko utakmica. Dvije i više no pohvalne utakmice, bez i trunke zamjerke (Rumunjska i Nizozemska), te jedna s određenim oscilacijama odnosno slabijim ulaskom u utakmicu, ali opet na koncu zasluženom i glatkom pobjedom (Francuska). Rusi su pak bili slabi prve dvije utakmice u kojima su u jednom susretu ‘na mišiće’ iščupali pobjedu (Francuska), a drugi put remizirali spasivši bod (Rumunjska), no zato su treću utakmicu odigrali na visokoj razini ostavivši Nijemce na ruskoj temperaturi, minus 12.
Doduše, možda Njemačka baš i nije mjerilo jer ta momčad ima u Rotterdamu nakon tri utakmice čistu nulu na bodovnom kontu.

Rusi su nam dovoljan alarm
– Prvo, možda ta Njemačka nije mjerilo i doista ne znam što im se događa – veli naš branič Marko Macan, koji i sam igra baš u Bundesligi, u Waspo 98 Hannoveru.
– Čudan je malo rezultat utakmice Rusija – Njemačka (17:5), to je uistinu teško objasniti. Međutim, Rusi stvarno imaju momčad takvu, takve igrače da nam je već i to dovoljan alarm koji moramo uzeti u obzir prije današnje utakmice – naglašava naš branič.
Kada se govori o ruskoj reprezentaciji, možemo navesti samo neke od njihovih odlika. Na desnoj strani dvojica ljevorukih ‘snajpera’, odličnih pucača – Ivan Nagaev i jedan kojeg mi u Hrvatskoj dobro znamo, Konstantin Harkov. Upravo je on bio i najbolji strijelac posljednjeg Europskog prvenstva u Budimpešti 2020. s 21 golom, što ne može biti slučajno. Ujedno, sjajan je i brz plivač, dakako savršen za protunapade. Na drugoj je pak strani Daniil Merkulov, još jedna znanac iz HR bazena, igrač dubrovačkog Juga Adriatic osiguranja. Dobar u obrambenim zadacima, ali odličnog šuta. On bi trebao biti čuvan od našeg Lovre Miloša. Na dva metra su Nikita Derevjankin, još jedan ljevak u momčadi, dok je prvi centar, iskusan i snažan Sergej Lisunov. Pridodamo li tomu braniče Ivana Šučkova i Konstantina Kiseljeva, pa Artjoma Ašaeva, a tek iskusnog Dmitrija Holoda, dobivamo vrlo dobar sastav.
– Stvarno imaju pojedince koji su ‘strašni’. Ima ih i u Hrvatskoj, u Njemačkoj je sa mnom baš u klubu Nagaev, centri su im godinama na svjetskoj razini, pogotovo Lisunov. Plus još dosta odličnih igrača koji igraju u Ruskoj ligi. Oni imaju momčad koja može ostvariti stvarno dobar rezultat i mi to znamo.

Kako onda igrati protiv njih?
– Ne smijemo im od početka dati ni trunku šanse, ikakvu nadu da oni mogu protiv nas uzeti bod ili ne daj Bože, bodove. Znamo s kim imamo posla i to treba onda odmah u startu odigrati jako, valja ih stisnuti i pokazati da nemaju što tražiti protiv nas. Jer stvarno, ako njih pustite samo malo više da se razmašu, da se opuste, mogu nam nanijeti veliku štetu – zaključuje za hvs.hr Marko Macan.

Ruska enigma
Koliko god ruski najbolji vaterpolisti, dakle reprezentativci nisu nepoznanica, generalno su kao momčad na određeni način zagonetka. To je naime reprezentacija koja igra, u zadnje vrijeme postiže daleko slabije rezultate nego što ti igrači vrijede. Većina igrača igra u ruskim klubovima, Sintezu iz Kazanja i moskovskom Dinamu. U inozemstvu su petorica. Po dvojica u Hrvatskoj i Njemačkoj i jedan u Srbiji odnosno Merkulov – Jug AO i Harkov – Mladost; Nagaev – Waspo 98 Hannover i Holod – Spandau 04 i od ljetos Nikita Krug – Radnički Kragujevac. U odnosu na Europsko prvenstvo u Budimpešti, promijenili su obojicu vratara, te tako više nema Fedotova i Stacenka koji su bili vrlo slabi na EP, već su tu Ivanov i Kostrov. Dosad je dvije utakmice (ne cijele) branio Ivanov, a jednu Kostrov.
Riječ je o momčadi koja je fizički snažna, plivački moćna, tehnički znaju sve, ali rezultati… Oni ih nikako ne prate i to već dugo. Na spomenutoj posljednjoj kontinentalnoj smotri u Duna Areni bili su tek osmi. Poprilična enigma.

Omjer je na našoj strani
Ruski su vaterpolisti, bilo pod imenom ZND početkom ’90-tih prošlog stoljeća ili kasnije pod imenom Rusija, bili gotovo pa nepremostiva prepreka Hrvatskoj. Trajalo je to do 2004. – 2005. U konačnici dotad je Rusija i postojala kao svjetska vaterpolska velesila. Baš su 2004. u Ateni posljednji put i nastupali na Olimpijskim igrama, te štoviše osvojili brončanu medalju. Od 2005. na ovamo teško nam se sjetiti je li ikada Rusija slavila protiv Hrvatske.

Srijeda, 17. veljače – 4. kolo

(13.00) Rumunjska – Njemačka, skupina B

(14.30) Hrvatska – Rusija, skupina B (HTV 2)

(16.00) Grčka – Crna Gora, skupina A

(17.30) Gruzija – Brazil, skupina A

(19.00) Nizozemska – Francuska, skupina B

Slobodna je Kanada (Turska diskvalificirana – Covid-19)

Pročitajte još

[FOTO] Startao Elafiti slalom, spektakl prati i Ivica Kostelić

Dulist.hr

Košarkaši Dubrovnika Pjević i Pavlović pozvani u mlađu reprezentaciju

Dulist

POLUFINALE SUPERSPORT HMNL-A Square protiv Olmissuma

Dulist