Kultura

ČAK IH JE SEDAM! Dubrovački glazbenici, članovi Zagrebačkog orkestra ZET-a, nastupili u Lisinskom

zet orkestar naslovna

Zagrebački orkestar ZET-a, jedan od najstarijih orkestara u Zagrebu, u utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održao godišnji koncert naziva ‘Pjesma Zagrebu’, posvećen doajenu hrvatske zabavne glazbe Ivu Robiću, povodom 100. obljetnice njegovog rođenja. Najpoznatije Robićeve skladbe za ovu je prigodu aranžirao sjajni dubrovački glazbenik i aranžer Damir Butigan, a u ZET orkestru svira čak 7 naših sugrađana: Marija Lujo, Antun Puljizević, Matej Lisičić, Šimun Brčić, Roberto Galov, Ines Begić i Tereza Čabrilo.

Iz Gradske glazbe u ZET

Marija Lujo i Tereza Čabrilo prve su studentice iz Dubrovnika koje su se priključile Zagrebačkom orkestru ZET-a. Svidjelo im se, pa su još nekoliko članova Gradske glazbe Dubrovnik ponukale da se pridruže kad su došli u Zagreb na fakultet.

-Paralelno sam pohađala Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića i Umjetničku školu Luke Sorkočevića, smjer flauta. Maturirala sam 2015. godine, nakon čega sam upisala Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu. Odmah nakon upisa na fakultet, prije nego što je akademska godina počela, istraživala sam slobodne aktivnosti kojima bih se mogla baviti u Zagrebu. Htjela sam nastaviti svirati flautu jer sam smatrala da će mi to biti dobar ‘ispušni ventil’ i odmor od fakultetskih obaveza. Od  svoje 11. godine član sam Gradske glazbe Dubrovnik i uvijek sam voljela svirati u većim sastavima, pa sam htjela pronaći nekakvu limenu glazbu ili nešto slično u Zagrebu. Prijateljica iz klasične gimnazije, Marija Lujo, rekla mi je za Zagrebački orkestar ZET-a. Kad sam shvatila da je stan u kojem sam znala da ću živjeti na 1. godini fakulteta u istoj ulici kao i remiza, gdje se održavaju probe orkestra, znala sam da se moram priključiti. Naknadno sam saznala da je i dirigent Hrvoje Pintarić svojevremeno nekoliko godina živio i radio u Dubrovniku, pa sam stekla dojam da ću se u takvoj sredini lako uklopiti i priviknuti na život u Zagrebu – ispričala nam je Tereza, koja je oduševljena atmosferom u ZET orkestru.

zet tereza cabrilo web

Gradska glazba i ZET orkestar za Advent u Zagrebu

-Raspon godina članova je jako širok, ali svi se međusobno druže. Od mog dolaska, 2015., do odlaska iz Zagreba 2021., svjedočila sam velikom rastu orkestra; od broja članova, do zahtjevnosti repertoara koji se svira, učestalosti nastupa i gostovanja. Neko vrijeme imali smo uniforme kakve imaju djelatnici ZET-a i ljudi su bili zbunjeni kad sam u takvom izdanju ušla u tramvaj, a jednom se vozač tramvaja naljutilo jer ga nisam pozdravila. Mislio je da sam mu kolegica – prepričala nam je Čabrilo, priznajući da usklađivanje obaveza nije uvijek bilo lako. Tereza je diplomirala 2021. godine, nakon čega se vratila u Dubrovnik i zaposlila u Dubrovačkoj pivovari kao tehnolog u proizvodnji. Nastavila je svirati u Gradskoj glazbi Dubrovnik, ali ostala je u kontaktu sa ZET-ovcima. Dvaput su imali koncert kad je bila u Zagrebu, pa je svirala s njima. Neizmjerno se raduje gostovanju Gradske glazbe Dubrovnik u Zagrebu, te koncertu ZET orkestra u Gradu za sv. Vlaha.

-Neopisivo mi je drago da su se te dvije glazbe povezale i da ću imati priliku i s Gradskom glazbom Dubrovnik zasvirati u Zagrebu. Zagrebački orkestar ZET-a za Festu sv. Vlaha 2024. Će sudjelovat s nama u budnici i procesiji, a održat ćemo i zajednički koncert. Drago mi je da će i oni iskusiti sviranje na Festi, nešto o čemu smo im mi iz Dubrovnika puno pričali – rekla nam je Tereza. Slična je priča Ines Begić i Šimuna Brčića.

-Završila sam Prirodoslovno-matematičku gimnaziju i srednju glazbenu školu za flautu. U Zagreb sam došla prije petnaestak dana na prvu godinu studija i tad sam se priključila orkestru. Članica sam Gradske glazbe Dubrovnik pa su mi stariji članovi koji su već svirali u orkestru Zet-a predlagali da im se kad dođem u Zagreb pridružim. Atmosfera je odlična, svi su prijateljski raspoloženi što mi pomaže u privikavanju na život u Zagrebu. S obzirom da su predavanja tek počela za sad sam uspjela uklopiti probe u raspored, a kad postane zahtjevnije prilagodit ću se. Želja mi je vratiti se u Dubrovnik, ali vidjet ćemo što će vrijeme donijeti – rekla nam je Ines.

Šimun Brčić završio je Opću gimnaziju u Dubrovniku, te osnovnu glazbenu školu Luke Sorkočevića. Svira saksofon, te je 2019. upisao Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

-ZET-ovom orkestru priključio sam se odmah dolaskom u Zagreb, jer već sviram u Gradskoj glazbi Dubrovnik, te sam se htio nastaviti baviti glazbom i u Zagrebu. Atmosfera je izrazito prijateljska, razigrana i naravno profesionalna. Vrlo često imamo razna međunarodna događanja na kojima nastupamo, na primjer nastupali smo prošle godine u Rimu, te na Balatonfuredu u Mađarskoj… Probe imamo 2 puta tjedno po 2 sata tako da nije problem uskladiti tu obvezu sa faksom. Po završetku studija planiram ostati neko vrijeme u Zagrebu, ali ipak je doma, u Gradu najljepše, te se svakako planiram kad tad vratiti doma. Ali želja mi je i dalje nastupati kako za našu Gradsku glazbu tako i za ZET-ov orkestar – rekao nam je Brčić.

Aranžmani Damira Butigana

koncert dso muzicka006

Naš sjajni glazbenik i aranžer Damir Butigan surađuje sa 15-ak puhačkih orkestara diljem hrvatske pišući im aranžmane i orkestracije pa se dobar glas raširio usmenom predajom, tako da je do suradnje sa ZET orkestrom došlo, kako kaže Butigan, sasvim prirodno.

-Mislim da je bila zima 2018. kad smo se čuli moj stari prijatelj Hrvoje Pintarić koji je malo prije toga preuzeo umjetničko vodstvo Zagrebačkog orkestra ZET-a. Hrvoje je htio modernizirati repertoar orkestra ali ne na način da nakupuje gomilu pop rock prerada pjesama zapadnjačkih bendova što je u jednom trenutku bilo jako popularno kod ansambala tog tipa. Svi smo u jednom trenutku strastveno prigrlili zapadnjačku kulturološku hegemoniju isto kao i Starke i Nike-ice. Hrvoje je došao na ideju da mu napravim repertoar baziran na muzičkim brojevima iz filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’ koji su bazirani na šlagerima nastalim između 2 velika rata, starogradskim pjesmama kao što su: ‘Hvala ti srce’, ‘Noćas’, ‘Samo jednom se ljubi’, ‘Kukavica’, ‘Dva taubeka’, ‘Golubovi’, a također ‘Fala’  i ‘Marijana’ Dubrovčanina Vlaha Paljetka. Ukratko pjesme koje su obilježile Zagreb i njegov kulturni razvoj u tom vremenu, a s tim repertoarom su i dan danas Zagrepčani sentimentalno povezani. ZET je nakon godinu dana snimio i CD ‘Serbus’ sa tim repertoarom. Pokazalo se kao puni pogodak koji je unio novi žar i entuzijazam u rad orkestra, a i imao jako pozitivan odjek među populacijom grada Zagreba. Nisam doduše sam u orkestru da bi to vidio ali su mi mnogi to posvjedočili – ispričao nam je Damir.

Skladbe za hrvatske filmove i serije na novom CD-u

-Dobar dio repertoara su Damirovi aranžmani. Htjeli smo imati na repertoaru nešto baš svoje, nešto što svira samo naš orkestar. Uglavnom su to šlageri iz 30-ih, 40-ih i 50-ih godine, te pjesme o Zagrebu, sve u nekakvom retro stilu. Onog momenta kad smo se odlučili za takav repertoar, shvatili smo da nemamo dovoljno aranžmana. U posjedu smo imali aranžmane Nikice Kalogjere koji su bili izvrsni, ali ih nije bilo dovoljno. Budući da sam nakon odlaska iz Dubrovnika ostao u kontaktu sa kolegama iz DSO, a tako i sa Damirom Butiganom, bilo je logično da mu se obratim za pomoć. Naime, još pred 20-ak godina smo u Dubrovniku zajedno svirali u brass kvintetu i Damir je u nedostatku nota počeo raditi aranžmane za taj ansambl. Nakon toga je počeo raditi za puhačke orkestre, a sada i za simfonijske sastave. Prva tura aranžmana je završila na našem CD-u ‘Serbus’, jedan dio je praizveden u utorak na koncertu posvećenom Ivi Robiću, a zadnja novotarija su skladbe pisane za hrvatske filmove i serije koje će uskoro biti snimane za naš slijedeći nosač zvuka – isričao nam je nekadašnji član Dubrovačkog simfonijskog orkestra, glazbenik, dirigent, danas i umjetnički voditelj ZET orkestra Hrvoje Pintarić.

Posebno veseli planirano gostovanje Gradske glazbe Dubrovnik u Zagrebu za vrijeme Adventa kada će nastupiti zajedno sa Zagrebačkim orkestrom ZET-om, te gostovanje i nastup ZET orkestra u Gradu za Festu sv. Vlaha 2024.

Foto: DuList/ZET orkestar/Privatna arhiva

zet orkestar 2 web

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist