Aktualno

Čak 147 prvašića palo razred prošle godine

djaci skola ucenici skolarci005

Učenici hrvatskih škola prošle su godine sa nastave izostali čak 39 i pol milijuna sati, a osim visokog broja izostanaka zabrinjava i broj učenika koji je pao razred, i to već na početku školovanja.

Čak 147 prvašića palo je razred, izvijestili su u Dnevniku HRT-a.

– Učenici izostaju iz određenih razloga. Neovisno o tome jesu li razlozi ispitivanja, ispiti ili pak dosada na nastavi, učenici nam definitivno šalju poruku da im nije dobro ni lijepo u našim školama i tu definitivno nešto treba mijenjati – navela je predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević.

– Izostanci u školama su zaista postali veliki problem i to je došlo radi promjene pravilnika. Ako roditelj ima pravo tri uzastopna dana opravdati, onda četvrti dan mora opravdati liječnik, pa se dogodi da tri dana dijete ne ide u školu jer mu je roditelj opravdao, a četvrti dan dođe i onda ponovno počne novi ciklus – objasnila je prof.dr.sc. Nataša Jokić Begić sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Problem koji je još teže objasniti je činjenica da ima toliko prvašića koji su ponavljali razred, 21 više od osmaša.

– Ako je dijete zrelo za polazak u školu i ako je redovito pohađalo nastavu, a pretpostavka je da jest, ako su s njim radili stručnjaci, ako su radili roditelji, ja bih rekla da su jedini sud dobili odrasli – rekla je Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca u Zagrebu.

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist