Grad

Branitelji nikako do kuća na Nuncijati

Branitelji nikako do kuća na Nuncijati

Nakon što su prije dvije godine u Mokošici predani ključevi 27 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata Grad Dubrovnik najavljuje novo stambeno zbrinjavanje za ovu kategoriju branitelja.

I ovog puta u Mokošici, gdje će se iznad postojeće zgrade graditi 108 novih stanova za HRVI. No, što je s davno najavljenim projektom naselja za branitelje na Nuncijati? Znači li gradnja novih stanova u Mokošici odustajanje od Nuncijate? Kolike su još potrebe za zbrinjavanjem hrvatskih ratnih vojnih invalida u Dubrovniku? Sve su to pitanja koja su se nametnula nakon najave gradonačelnika Andra Vlahušića, budući da se projekt na Nuncijati već godinama ne miče s mrtve točke. A tako će izgleda biti i u budućnosti, budući da se do stvarnog početka gradnje naselja za branitelje u ovom gradskom naselju treba riješiti još puno ‘papirologije’.

Podsjetimo, Gradsko vijeće je još 2009. godine kupilo i dodijelilo zemljište za gradnju 60 stanova za branitelje. Dubrovački branitelji tada su rješenjima Grada Dubrovnika iz 2009. dobili ukupno 14100 četvornih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta na Nuncijati na kojoj se trebalo zbrinuti 61 obitelj branitelja, invalida Domovinskog rata. Grad Dubrovnik je za zemljište ukupno izdvojio 62 milijuna kuna temeljem kreditnih i vlastitih sredstava. Bio je pokrenut i postupak izrade UPU Nuncijata koji je prekinut zbog činjenice da u GUP nije bila ucrtana tehnički izvediva pristupna cesta. Međutim, na tako maloj površini nije bilo moguće izgraditi stambene objekte osim kuća u nizu, a prema Zakonu o braniteljima svakom od njih, umjesto stana, zagarantirana je obiteljska kuća.

Prvi preduvjet realizaciji projekta ispunjen je prošlogodišnjim izmjenama GUP-a, a u tijeku je izrada novog Detaljnog plana uređenja i to u nekoliko verzija, a koja će se primijeniti, istaknuto je u odgovoru DuListu iz Grada Dubrovnika, ‘ovisi prvenstveno o listi prvenstva i uvjetima Ministarstva branitelja’.

Iako iz Gradske uprave i sad tvrde kako najavljena gradnja stanova u Mokošici ne znači odustajanje od Nuncijate, treba spomenuti kako je gradonačelnik Vlahušić u nekoliko navrata braniteljima, koji su dobili rješenje za stambeno zbrinjavanje na Nuncijati, nudio alternativu u obliku stanova u Mokošici. To je učinio i na sastanku početkom godine, kada su prvi put spomenuti novi stanovi u Mokošici. Tada je, naime, rečeno, kako će se ti stanovi ponuditi braniteljima koji nisu u mogućnosti graditi na zemljištu na Nuncijati ili iz drugih razloga ne mogu čekati realizaciju tog projekta. Inače, iz Gradske uprave poručuju kako će višestruko poduprijeti izgradnju 108 novih stanova za HRVI.

– Nakon što je 2013. stambeno zbrinuto 27 hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata, iznad postojeće zgrade u Mokošici krenut će se u izgradnju novih 108 stanova, a Grad Dubrovnik će u Proračunu za 2016. osigurati sufinanciranje u iznosu od 20 milijuna kuna. S Ministarstvom je usuglašeno kako će lokalna samouprava osigurati pristupnu prometnicu i potrebnu infrastrukturu što će iznositi oko 10 milijuna kuna, a s preostalih 10 milijuna kuna učešća sufinancirat će izgradnju stanova. Do kraja 2016. Ministarstvo branitelja raspisat će se natječaj za odabir izvođača radova, a predviđeni rok izgradnje je 18 mjeseci, te sukladno tome se u 2017. očekuje da će značajan broj hrvatskih ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji ostvariti svoja prava na stambeno zbrinjavanje – zaključili su iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist