Crna kronika

‘BOMBE I STRELJIVO NISU IGRAČKE’ Predajte policiji oružje bez ikakvih sankcija

mup policija125

Modernizirana kampanja akcije ‘Manje oružja, manje tragedija’, kao i rezultati akcije ‘Mir i dobro’, predstavljeni su ovog utorka u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj. Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević naglasio je kako je cilj ove akcije da su sugrađani osjećaju sigurnije i kako bi ih se potaknulo da sve ono što eventualno imaju u svojim kućama kao ‘suvenire’, a oružje nije igračka’, predaju specijaliziranim policijskim službenicima.

-Oružje nije igračka, niti je pirotehnika igračka koju treba kupovati djeci. Apeliram da oružje koje posjedujete, a za koje nemate dozvolu, predate najbližoj policijskoj postaji gdje će ga bez odgovornosti i sankcije preuzeti specijalizirani policijski službenici. To će se oružje potom uništiti – naglasio je Pavličević.

Više o kampanji ‘Manje oružja, manje tragedija’ rekao je policijski službenik za prevenciju Miro Marjanović.

-Akcija ‘Manje oružja, manje tragedija’ već dugi niz godina provodi se u našoj policijskoj upravi i diljem Hrvatske. Riječ je o preventivnoj kampanji u svrhu sprečavanja zloupotrebe oružja i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti  i poticanje građana na dragovoljnu predaju oružja. Kampanja se provodi od 2007. Do 2014. kampanja se provodila u suradnji s Ujedinjenim narodima, a od 2014. samostalno u koordinaciji s Vijećima za prevenciju i jedinicama lokalne samouprave. Ovu kampanju Ujedinjeni narodi proglasili su kao jednu od najuspješnijih kampanja ove vrste. Na području naše Policijske uprave od 1. rujna 2007. do 1. prosinca 2020. građani su predali veliku količinu oružja i eksplozivnih tvari. Što se tiče prošle godine, na našem području predano je više od tri tisuće komada raznih streljiva, 23 ručne bombe, tu je i ručni bacač raketa, što je opasna stvar, ali i 21 kilogram eksploziva. Građani dragovoljno godišnje u prosjeku predaju 90 komada raznog oružja. Bitno je da i dalje mislimo da građani imaju u svojim dvorištima, skladištima, podrumima skrivenog ili zaboravljenog oružja i dalje apeliramo da ga predaju – rekao je Marjanović.

Naglasio je kako protiv građana neće biti sankcija ako predaju oružje što je propisano Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja. Kampanja ‘Manje oružja, manje tragedija’ ove je godine modernizirana pa su tako izrađeni novi vizuali, izražena je nova internetska stranica, kao i Facebook stranica, novi spot te četiri jinglea, a policija je u suradnji s TBF-om snimila i pjesmu ‘Puške i dinje’.

Voditelj Službe policije Nikola Nalbani govorio je o rezultatima akcije ‘Mir i dobro’ te je podsjetio kako je njezin cilj sprječavanje oblika protupravnog ponašanja, od zlouporabe pirotehnike do nezakonitog djelovanja u prometu za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika.

– Nisu zabilježeni događaji koji bi utjecali na sigurnost. Što se tiče pirotehnike, zabilježeno je jedno ozljeđivanje djeteta u Metkoviću petardom. Dijete je lakše ozlijeđeno, a ocu je izdan prekršajni nalog – zaključio je Nalbani.

Pročitajte još

Snažna eksplozija na odmorištu Mosor, jedna osoba smrtno stradala

Dulist

TJEDNO IZVJEŠĆE U proteklom tjednu više od deset prometnih nesreća

Dulist

Četvorica pijanih muškaraca potukla se u ugostiteljskom objektu u Gradu

Dulist