Grad

Biskup oprao noge ‘dvanaestorici’ na misi Večere Gospodnje

Biskup oprao noge dvanaestorici 28

Misu Večere Gospodnje dubrovački biskup mons. Roko Glasnović slavio je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku 6. travnja u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Ivicom Pervanom, upraviteljem Svećeničkog doma mons. Tomom Lučićem, katedralnim župnikom don Marinom Lučićem i drugim katedralnim svećenicima. Dostojno slaviti euharistiju znači biti u zajedništvu s Isusom, kazao je biskup uvodeći u smisao i značenje ovog slavlja.

Prisjećajući se posljednje večere na kojoj je Isus Crkvi ostavio dar euharistije i ljubavi te ustanovio svećenički red, biskup je obredno oprao noge dvanaestorici vjernika u spomen na dvanaestoricu Isusovih apostola. Ove godine ‘apostoli’ su bili: Zdravko Kovačić, Željko Lale, Dubravko Kutnjak, Maro Pozniak, Tvrtko Herceg, Tonći Kirigin, Petar Kordić, Neven Zečević, Igor Đanić, Miljenko Mračić, Filko Kačić i Pero Bajurin.

Slavimo ustanovljenje euharistije, kazao je biskup te nastavio kako slaviti euharistiju nije moguće bez spremnosti na služenje.

-Euharistija je životna stvarnost izlaska iz sebe i raspoloživosti drugome – istaknuo je biskup opisujući nadalje kako je ona, uz ostalo, blagdan oslobođenja od egoizma i navezanosti na sebe.

-Kristovo sebedarje nama u zalogaju kruha postiže potpunu svrhu tek onda kada i sami postanemo zalogaj kruha za druge, kada i sami sebe darivamo i kada nam sebedarje postaje temeljem odnosa s Bogom i ljudima – naglasio je biskup.

U propovijedi je biskup također pročitao nekoliko zanimljivih razmišljanja jednog kardinala, jednog župnika i jednog sluge Božjega o likovima Isusovih apostola Jude i Petra. Naglasio je kako se Juda pokajao pred samim sobom, za razliku od Petra koji se pokajao pred Gospodinom. Velika tragedija Jude Iškariotskog je u tome što je mogao biti sveti Juda.

Zaključio je poticajima vjernicima da i sami dopuste Gospodinu da im ‘opere noge’, da ih ljubavlju cijele opere u sakramentu pomirenja istaknuvši kako ‘Božja ljubav oživljava’.

Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka predvodio je liturgijsko pjevanje. Po završetku mise Presveti Oltarski Sakrament u svečanoj procesiji prenesen je i pohranjen na bočni oltar okićen i uređen tako da simbolično predstavlja Isusov grob.

Foto: Ivo Marlais

Pročitajte još

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist

(FOTO) MATO FRANKOVIĆ Rečeno – napravljeno! Krenulo ispumpavanje ‘bazena’, sutra košnja i održavanje površina!

Dulist