Kultura

Besplatno vodstvo po izložbi ‘Otac i kćeri, bilješke i skice’ u Kući Bukovac

Besplatno stručno vodstvo po novootvorenoj izložbi ‘Otac i kćeri, bilješke i skice’ kustosice Jelene Beželj održat će se sutra, 11. svibnja u 17 sati u Kući Bukovac.

U nešto drukčijem izdanju galerijskog prostora Kuće Bukovac izložene su skice i crteži Jelice i Ivanke Bukovac, kao i nekoliko crteža njihova oca i učitelja Vlaha Bukovca koji je uvijek zagovarao crtanje kao osnovu svakog slikarskog čina. Vlaho Bukovac često je govorio da je crtež za slikara, isto što i kostur za ljudsko tijelo. Ivanka i Jelica prve su akademske slikarice na našem području.

Premda vrlo posvećene vlastitom slikarstvu, život su posvetile svome ocu i stvaranju njegova memorijalnog muzeja. U njegovoj sjeni nije bilo prostora da se izraze u punini svoga talenta. U Kući Bukovac nalazi se veliki broj njihovih radova od samih početaka do kraja njihovog stvaralačkog života. Među tom građom nalaze se brojne skice i crteži koji su ostali u obiteljskoj ostavštini ili su nalazili put do Kuće Bukovac nakon ponovnog otvorenja muzeja 2004. godine.

Ovom prilikom kustosica Jelena Beželj napravila je pregled tog velikog korpusa od preko 500 crteža i skica te ih izložila u sklopu izložbe koja kontekstualizira crtačko umijeće – od ideje do ostvarenja kroz crteže.

Foto: Muzeji i galerije Konavala

Pročitajte još

Završna izložba maturanata slikarskog odjela Umjetničke škole ovog petka u Galeriji mladih

Dulist

Subotu provedite u Umjetničkoj galeriji!

Dulist

U Sarajevu održana promocija knjige u čast Balda Bogišića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija