Hrvatska

APEL GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA Omogućite rad poduzetnicima na Veliku Gospu!

BUTIGE IZLOZI ZATVORENO

Udruga Glas poduzetnika poziva gradonačelnike i načelnike općina u Republici Hrvatskoj da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi.

Odredbama Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023. godine zabranjem je rad nedjeljom i blagdanom, ograničeno je radno vrijeme trgovina te su poduzetnici dobili mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje koje se ne mogu koristiti blagdanima.

– Mnogi gradovi na našoj obali poput recimo Grada Hvara ili Općine Podgora donijeli su Odluku kojom se u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti 5. i 15. kolovoza 2023. proglašavaju sajamskim danima na njihovom području te na taj način omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao sastavni dio sajamskih događanja, te barem dijelu poduzetnika omogućili rad koji može započeti od 9:00 i završiti do 24:00 sata – naglasili su iz udruge Glas poduzetnika.

Udruga Glas poduzetnika organizirala je i okupila svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te podnijela Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom.

– Ovaj zakon najviše utječe na male obrtnike i poduzetnike kojima je svaki dan rada bitan, a naročito u vrijeme sezone. UGP je protiv bilo kakve zabrane rada, te smatramo da to treba biti stvar izbora. Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im Odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer – izjavila je Branka Prišlić, glavna tajnica UGP-a.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist