Vaše vijesti

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

ALH Odisej exterior aerial 02

Adriatic Luxury Hotels prodaje jedini hotel na Mljetu – Hotel Odisej. Ana Stražičić Rodriguez, poznata kao Ane Mljećka, rođena je na Mljetu, a četrdesetak godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, svi koji je znaju, za Anu će se reći kako je jedna prava promotorica Lijepe naše. Jer, sve što je dosad radila, a kako bi proširila lijepu riječ o svom Mljetu i Hrvatskoj, radila je s puno ljubavi, truda i – volonterski.

Ane se nada kako će vlasnici ALH prodati hotel nekome tko uistinu voli i cijeni Mljet, kao i njegovo lokalno stanovništvo, a ne da hotel ide u ‘ruke svakakvih stranih investitora koji samo vode računa o svom interesu’. Predložila je kako bi se Hotel Odisej trebao vratiti stanovnicima sela Goveđari na Mljetu jer je hotel sagrađen na mjestu magazina Ribarske Zadruge Goveđari. To je znamenitost tog sela stara preko 100 godina koju su stanovnici izgradili, a ondašnje vlasti su je srušile i na njihovoj zemlji 1978. godine izgradili hotel koji je kasnije ‘išao od ruke do ruke’.

Ane podsjeća kako je na mjestu gdje je Hotel Odisej nekada bio spomenik kulturne baštine sela Goveđari kojeg su mještani gradili uz pomoć rodbine iz Amerike, a 1938. godine su zvanično osnovali dioničarsko društvo Ribarsku Zadrugu Goveđari – LEUT. Iako je zgrada srušena, zemlja na kojoj je hotel sagrađen pripada svim obiteljima sela Goveđara jer je iz svaka obitelji netko bio član te Ribarske Zadruge. Ane smatra, zato bi bilo pošteno da se vrati stanovnicima Goveđara , odnosno stanovnicima Nacionalnog Parka Mljet i da im se vrate sva prava koja su imali još od Austrije kad su se izborili za Status Meledanus koja su im bila zagarantirana  kad su potpisali ugovor sa NP Mljet.

Ane tvrdi kako je za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije područje današnjeg NP Mljet, područje Katastarske općine Mljet bilo direktno pod Austrijom, konkretno pod Bečkom šumarijom. Za vrijeme Austro-Ugarske pokrenut je i projekt zaštite mljetskih jezera, organizama i šume pod nazivom ‘Naturschutzpark Meleda’. Tada da bi zaštitili svoja prava i pravo ribolova u zaštićenom području, parnicu su vodili s Upravom Bečkog Dvora 18 godina koju je stanovništvo dobilo i donesen je zakon: Pravo Življenja – Status Meledanus. 19. prosinca 1889. je potpisana nagodba između stanovnika zapadnog dijela Mljeta i Kraljevskog šumarskog upraviteljstva. Tom nagodbom, stanovnici zapadnog dijela otoka Mljeta su ostvarili  pravo na tradicionalni način života i tradicionalni način ribanja. Udruženi ribari počeli su graditi svoj ribarski magazin uz pomoć iseljenika iz Goveđara koji su otišli u Ameriku. A to su braća Đuro i Andro Stražičić (Basti) i njihov rođak Stijepo Stražičić (Taraš). Oni su slali novce i mreže na Mljet. Nadalje, Ane tvrdi kako 1938. godine od dvije ribarske družine nastala Zadruga Leut. Prilikom osnivanja u zadruzi su bila 23 člana. Kasnije je ribarski magazin zadruge preuređen u restoran, a naposlijetku je izgrađen Hotel Odisej.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist