Aktualno

ALARMANTNO: Raspada se svaki treći brak!

ALARMANTNO: Raspada se svaki treći brak!

Tek nešto više od 20 tisuća parova vjenčalo se prošle godine u Hrvatskoj, što je najmanji broj sklopljenih brakova otkad Državni zavod za statistiku vodi podatke.

U isto vrijeme imamo broj razvoda koji je najveći u zadnjih 20 godina, pa je omjer sklopljenih i razvedenih brakova pao na najniže razine – ispada da se u Hrvatskoj raspada svaki treći brak, donosi Jutarnji list, uz napomenu kako se prije tri godine raspadao svaki pet brak.

No, pao je i broj rođene djece.
– To su katastrofalni, alarmantni podaci, no, nažalost, potpuno očekivani, a u sljedećih desetak godina situacija će biti sve gora, ako država nešto ozbiljno ne poduzme. Radi se o našem opstanku, za koji moramo imati opći konsenzus svih političkih stranaka, društvenih i crkvenih institucija, kao što smo ga imali oko ulaska u EU. Ovo – opstanak – je mnogo bitnije – rekao je za Jutarnji dr. Anđelko Akrap s Odsjeka za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Hrvatska od svoje samostalnosti do danas nije zabilježila veći broj razvoda i manji broj sklopljenih brakova nego 2011. godine, a lani je broj rođene djece u odnosu na godinu ranije pao za više od 2000. Ipak, prvi pokazatelji ukazuju na to da smo 2011. dotaknuli dno, piše dalje ova dnevna novina, dok bi se ove 2012. mogli početi oporavljati, na što ukazuju prvi i nepotpuni podaci DZS-a.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist