Crna kronika

AKCIJA ‘MIR I DOBRO’ Oprezno s petardama i ostalom pirotehnikom!

Petarde

Od danas do 1. siječnja dopuštena je uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda.

Policija i nadležne službe pozivaju na oprez pri rukovanju pirotehnikom, posebno onom kućne izrade.

Naime, MUP već 22. godinu zaredom provodi operativnu akciju ‘Mir i dobro’, ove godine u blagdanskom razdoblju od 15. prosinca 2015. do 8. siječnja 2016., sa svrhom održavanja javnog reda i mira i podizanja osjećaja sigurnosti građana.

Obzirom da ulazimo u period kada je u Hrvatskoj dozvoljena prodaja i uporaba određenih pirotehničkih sredstava, MUP upozorava na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. Najviše opasnosti prijeti na mjestima masovnog okupljanja građana.

Statistički podaci govore sami za sebe
Premda tijekom prošlogodišnje akcije ‘Mir i Dobro’ zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima nije bilo smrtno stradalih osoba, 19 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a lakše su ozlijeđene 43 osobe. Najčešće se radi o maloljetnicima a najmlađe ozlijeđeno je četverogodišnje dijete.

Ozljede su uglavnom zadobivene zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom, samoranjavanja i ranjavanja, te zbog nestručnog rukovanja oružjem i eksplozivnim sredstvima.

Propucana su ukupno 24 objekta a zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oružja, eksploziva i pirotehničkih sredstava utvrđen je 131prekršaj i oduzeto 111 komada oružja, 12.880 komada streljiva, 44 komada raznih eksplozivnih sredstava, te 10.286 komada pirotehničke galanterije.

Zakonsko klasificiranje pirotehničkih sredstava
Pirotehnička sredstva I. razreda obuhvaćaju ona koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari. Mogu se prodavati tijekom cijele godine u svim vrstama trgovina te ih mogu kupiti i koristiti samo osobe starije od 14 godina.

Pirotehnička sredstva II. i III. razreda sadrže znatnije količine eksplozivne tvari i mogu se prodavati isključivo punoljetnim osobama u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, dok se koristiti mogu od 27. prosinca zaključno do 1. siječnja i to samo na otvorenom prostoru.

Ovakva sredstva dozvoljeno je kupovati u specijaliziranim trgovinama za čiju je prodaju MUP izdao odobrenje. U slučaju da se sredstva nabave nezakonitim putem, ne jamči se sigurnost rukovanja istim. Kazne su propisane Zakonom o eksplozivnim tvarima i idu od tisuću do pet tisuća kuna za fizičke osobe, i 20 tisuća do 40 tisuća kuna za pravne osobe.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova, a posebno akcijom ‘Mir i dobro’, dodatno apeliraju na građane i roditelje da se u predstojećem razdoblju koriste pirotehnikom što manje, i u skladu sa zakonom.

Upozorava se na opasnosti do kojih može doći pri uporabi pirotehnike, i posebno ističe zaštita djece i nemoćnih starijih osoba te kućnih ljubimaca koji su najosjetljiviji na zvukove pirotehničkih sredstava.

Ove godine se kao dodatni psihološki strah nametnuo strah od terorizma koji je aktualna tema posljednjih mjeseci.

Ukoliko ste se odlučili na nabavu i uporabu pirotehničkih sredstava, a zbog mogućih teških posljedica, od najveće je važnosti pridržavati se slijedećih uputa:

PIROTEHNIČKA SREDSTVA KUPITE ISKLJUČIVO U TRGOVINAMA U KOJIMA JE NJIHOVA PRODAJA DOZVOLJENA. INZISTIRAJTE NA IZDAVANJU RAČUNA
-ovo je važno iz razloga što su ova pirotehnička sredstva prije stavljanja na tržište prošla ispitivanja i imaju potvrdu o ispravnosti. Pirotehnika koja se kupuje na crno neispitana je je a time i opasna jer je upitno kako će reagirati, bez obzira na uputu o rukovanju koja se nalazi na pakiranju.

PIROTEHNIČKA SREDSTVA UPOTREBLJAVAJTE ISKLJUČIVO NA NAČIN KAKO JE TO NAVEDENO U UPUTAMA KOJE SE MORAJU NALAZITI NA SVAKOM PAKIRANJU
– svako eksperimentiranje po vlastitom nahođenju je opasno i jedan od glavnih uzroka ozljeđivanja. Naročito je opasno razdvajanje eksplozivnog od neeksplozivnog dijela pirotehničkog sredstva, jer je eksplozivna smjesa (tvar) vrlo osjetljiva kad se nalazi izvan sredstva i dovoljan je sitan impuls da dođe do nekontrolirane eksplozije!

PIROTEHNIČKA SREDSTVA UPOTREBLJAVAJTE ISKLJUČIVO NA OTVORENOM PROSTORU
– svaka uporaba pirotehnike u zatvorenom prostoru (osim manjeg broja pirotehničkih sredstava iz I. razreda koje su označene u tom smislu), može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje, naročito sluh, a u većini slučajeva dolazi i do oštećenja objekta zbog udarnog vala eksplozije. Slijedi i požar, koji može inicirati različite vrlo opasne i neželjene posljedice.

PIROTEHNIČKA SREDSTVA I. RAZREDA SMIJU UPOTREBLJAVATI SAMO OSOBE STARIJE OD 14 GODINA A SREDSTVA II. I III. RAZREDA SAMO OSOBE STARIJE OD 18 GODINA – praksa je pokazala da dolazi do ozljeđivanja mlađih osoba koje nisu niti smjele doći u posjed pirotehničkih sredstava, ali i onih koji bez nadzora starije osobe eksperimentiraju s pirotehnikom ili ih koriste u igri, na nedozvoljen način

NE POKUŠAVAJTE PONOVNO AKTIVIRATI PIROTEHNIČKO SREDSTVO KOJE SE NIJE AKTIVIRALO U PRVOM POKUŠAJU
– ovo je vrlo bitno jer se pokazalo da veći broj ozljeda nastaje upravo kada se pokušava aktivirati sredstvo koje je “zatajilo” pri prvom pokušaju. Svako pomicanje takvog predmeta može izazvati neočekivanu eksploziju. Neeksplodirano sredstvo potrebno je ostaviti minimalno 30 minuta ne prilazeći mu, a nakon toga neutralizirati većom količinom vode koja će dovesti do raspadanja sredstva.

Akcija ‘Mir i dobro’ također je dobra poveznica na zajedničku akciju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Programa UN za razvoj u RH (UNDP) pod nazivom ‘Manje oružja – manje tragedija’, a s ciljem vraćanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

I dalje se pozivaju građani da ilegalna oružja i druge opasne stvari predaju, odnosno prijave policiji, kako bi ih službenici mogli preuzeti bez ikakvih sankcija po građane. Ukoliko građanin dojavi da želi predati sredstvo ili oružje, policija će doći u civilnoj odjeći, u autima bez policijskih obilježja i diskretno ih izuzeti bez ikakvih sankcija.

– Pozivamo građane da se suzdrže od zloupotrebljavanja pirotehnike, a policija će učiniti sve da sigurnost u blagdanskim danima bude na najvišoj razini. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije: ljepše, ugodnije i – prije svega – svečanije – ističu iz MUP-a.

Pročitajte još

PREMINUO OTAC TOŠE PROESKOG Sestra pokojnog pjevača oprostila se emotivnom porukom

Dulist

VEĆ IMA DVIJE PRAVOMOĆNE PRESUDE Vozio pijan i pod zabranom, oduzeto mu vozilo

Dulist

Moldavac i Bugarin u bunkeru kombija pokušali prokrijumčariti pet osoba

Dulist