Kultura

AEROMITING ANABEL ZANZE ‘Voljela bih da letačke egzibicije nadjačaju ratna zračna zbivanja’

AEROMITING ANABEL ZANZE 'Voljela bih da letačke egzibicije nadjačaju ratna zračna zbivanja'

Izložba istaknute hrvatske slikarice, Dubrovkinje Anabel Zanze otvorena je u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj, u povodu Dana državnosti. Zanze se predstavila novim ciklusom kolaža ‘Aeromiting’.

-Na ranijim kolažima iz ciklusa ‘Aeromiting’ susreću se dijelovi reprodukcija, izrezani s plakata i iz kataloga, mojih slika iz različitih godina nastanka i iz različitih ciklusa. Muzej na Turnju, potom napad na Ukrajinu ostavili su traga na meni pa sam avione sve češće premazivala crvenom bojom, čađi, okerima i sivo-plavom te pojačavala ekspresivnost izraza. Zbijala sam avione u sve gušće letačke, desantne i invazivne formacije. Posljednje djelo, kojim sam zasad zaključila rad na ciklusu, izveden je bez boje, crnom, bijelom i nijansama sive te je posvećen preminulima za slobodu, onima koji su svoj život stavili domovini na raspolaganje.
Kako je rusko-ukrajinski rat sve više poprimao obrise stvarnosti tako su moji avioni sve više postajali križevima, crnim pticama, simbolima smrti. Nazivom ‘Aeromiting’ skrećem pozornost na vedriju stranu letačkih egzibicija za koje bih voljela da nadjačaju ratna zračna zbivanja. Nisam pilot ni pokret agresivnih akcija, nego osoba koja zagovara mir. Ovom izložbom zalažem se za to da ljudski životi prestanu biti ‘topovsko meso’ za ostvarivanje nečijih geostrateških ciljeva – prokomentirala je izložbu Anabel Zanze.

Na izložbi su, uz kustosice Muzeja grada Karlovca Ružicu Stjepanović i Antoniju Škrtić, govorili županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, povjesničar umjetnosti Igor Zidić te vlasnik Orbica Branko Roglić. Izložbu prati katalog na 64 stranice, s 40 reprodukcija i tri teksta na hrvatskom jeziku i u engleskom prijevodu kojih su autori Antonija Škrtić, Anabel Zanze i Igor Zidić.

Ako vas put odvede do ovog muzeja, izložbu možete pogledati do 8. listopada 2023.

Autor fotografija: Denis Stošić

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist