Kultura

68. DLJI Ovacije za Hinkemanna na Revelinu

Prva dramska izvedba na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama, višestruko nagrađivana predstava Hinkemann u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih pozdravljena je ovacijama kako domaće tako i inozemne festivalske publike, sinoć, 12. srpnja na taraci tvrđave Revelin.

Predstava nastaloj prema ekspresionističkoj i antiratnoj drami Njemački Hinkemann Ernsta Tollera, u dramaturgiji Katarine Pejović te režiji jednog od najistaknutijih beogradskih redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice natjerala je festivalsku publiku na razmišljanje i potakla na preispitivanje nekih ustaljenih poimanja svijeta, a na osobit način rata koji je opisan i kao stvaralačka sila.

Dramski ansambl ZKM-a na taraci Revelina držao je festivalsku publiku u napetosti, na trenutke izazivajući osjećaje tuge, gnušanja, ali i smijeha. Izmjena emocija na sceni popraćena je izmjenom emocija kod publike koja je disala s glumcima, stoga ovacije na kraju nisu bile nimalo iznenađujuće.

Sjajne uloge ostvarili su Rakan Rushaidat kao Hinkemann i Ozren Grabarić kao Majstor ceremonije, ali i cijeli ansambl: Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Milica Manojlović, Dado Ćosić, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Milivoj Beader, Vedran Živolić, Marica Vidušić Vrdoljak i Nađa Perišić Radović.

Hvaljenu scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Doris Kristić, a oblikovanje scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić. Autori glazbe su braća Alen i Nenad Sinkauz, dok je svjetlo oblikovao Aleksandar Čavlek.

Ovo gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih pod pokroviteljstvom Grada Zagreba predstavlja sjajan početak dramskog programa Igara koji se nastavlja 22. srpnja s hvaljenom predstavom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Tri zime Tene Štivičić, a u režiji Ivice Buljana.

Pročitajte još

U NEDJELJU Koncertna šetnja ‘Druga strana povijesti: Kamara od posjeda’

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA O životinjskom svijetu u književnom stvaralaštvu Marina Držića

Dulist

Antonija Rusković Radonić održala predavanje ‘Život i djelo Mija Šiše’

Dulist