Zanimljivosti

10 savjeta za uređenje balkona, terasa i vrta za ljetno uživanje na otvorenom

promo naslovna

Ljeto je vrijeme kada se većina nas želi opustiti i uživati na otvorenom prostoru svog doma. Bez obzira da li ste vlasnik svoga doma, ili iznajmljujete prostor za život, balkon, terasa ili vrt mogu postati oaze mira i ljepote koje nam omogućavaju da iskoristimo ljepotu toplih ljetnih dana.

Upravo zato je važno uložiti malo truda u uređenje ovih prostora kako bismo stvorili prijatno okruženje za opuštanje i uživanje. Ukoliko još uvjek niste vlasnik nekretnine, preporučujemo vam da posjetite sajt Rentola Croatia, najbolji izbor za pronalaženje savršenog prostora za iznajmljivanje domova ili mjesta za odmor, sa najljepšim balkonima i vrtovima za uživanje na otvorenom. U nastavku donosimo 10 savjeta koji će vam pomoći da dekorirate balkon, terasu ili vrt i maksimalno iskoristite ljeto.

Odabir pravilnih biljaka
Biljke igraju ključnu ulogu u stvaranju ugodne atmosfere na otvorenom. Odaberite biljke koje uspješno rastu u našem toplom području, punom sunčanih i toplih dana i koje će zadržati svoju svježinu tokom ljeta. Uz to, birajte biljke različitih visina i boja kako biste stvorili zanimljivu i raznoliku kompoziciju. Ljubičice, petunije i geranije su popularne ljetne biljke koje dodaju šarenilo i miris u prostor.

Kombinacija boja
Razmislite o paleti boja koju želite koristiti na svom balkonu, terasi ili u vrtu. Ljetni dekor često uključuje svijetle i veselje boje poput tirkizne, žute, narančaste ili ružičaste. Kombinirajte boje tako da stvorite osvježavajući i ugodan ambijent. Na primjer, možete kombinirati jarkožute jastučiće s plavim lončanicama kako biste stvorili vedar izgled.

Deka i jastuci
Dodajte udobnost i stil na svoj balkon, terasu ili vrt koristeći deke i jastuke. Odaberite materijale koji su otporni na vremenske uvjete kako bi se izbjeglo oštećenje tijekom ljeta. Razigrane uzorke i jarke boje će unijeti dozu živosti i pozitivne energije. S velikim mekanim jastucima i laganim dekama, moći ćete se opustiti i uživati u svježem zraku na svom balkonu ili terasi.

Rasvjeta za romantične večeri
Ukoliko želite stvoriti romantično okruženje na svom balkonu ili terasi, razmislite o postavljanju rasvjete. Lanterne, svjetlosne nizove i svijeće mogu pružiti toplu i ugodnu atmosferu tijekom ljetnih večeri. Postavite rasvjetna tijela duž ograde ili na zidovima kako biste stvorili romantičnu atmosferu koja će vam omogućiti uživanje u ljetnoj noći.

Vertikalno vrtlarstvo
Ako nemate dovoljno prostora za biljke na tlu, razmislite o vertikalnom vrtlarstvu. Postavite viseće lončanice, vertikalne vrtne zidove ili police za cvijeće kako biste iskoristili prostor u visinu. Ova tehnika ne samo da će vam omogućiti da više biljaka smjestite na manjem prostoru, već će također stvoriti zanimljivu i impresivnu vizualnu kompoziciju. Na primjer, možete kombinirati viseće lončanice s ljubičastim cvjetovima i visoke grmove s crvenim lišćem kako biste stvorili dramatičan i privlačan izgled.

Privatnost i sjena
Ako vam je privatnost važna, razmislite o postavljanju visokih biljaka, paravana ili zavjesa kako biste se zaštitili od pogleda susjeda ili prolaznika. Osim toga, osigurajte dovoljno sjene na svom prostoru postavljanjem suncobrana ili pergole. Time ćete stvoriti ugodnu i zaštićenu atmosferu koja će vam omogućiti opuštanje bez ometanja.

Stvorite prostor za sjedenje
Udobno sjedenje je ključno za uživanje na otvorenom. Odaberite udobne stolice ili ležaljke koje se uklapaju u stil vašeg prostora. Dodajte jastuke i deke za dodatnu udobnost. Na primjer, drvene ležaljke s mekanim jastucima ili moderni stolci od ratana s ugodnim naslonjačima pružit će vam udobnost i stil na vašem balkonu ili terasi.

Stol za blagovanje na otvorenom
Ako volite organizirati večere na otvorenom, razmislite o postavljanju stola za blagovanje. Birajte stolove od materijala otpornih na vanjske uvjete kako bi trajali tokom ljeta. Opremite stol svježim cvijećem ili svijetlim detaljima kako biste stvorili poseban dojam. Uz lijepo postavljen stol, vaš balkon ili terasa postat će omiljeno mjesto za okupljanje s obitelji i prijateljima.

Viseći vrtovi i biljke
Stvorite zanimljive točke interesa na svom prostoru postavljanjem visećih vrtova ili biljaka koje padaju s visina. Ove biljke će stvoriti osjećaj dubine i ljepote na vašem balkonu, terasi ili vrtu. Možete kombinirati viseće lončanice s bujnim zelenilom i cvijećem koje će stvarati vizualnu simfoniju boja i tekstura.

Uživajte u zvukovima prirode
Postavite fontane, vodopade ili zvučnike s umirujućom prirodnom glazbom kako biste uživali u zvukovima prirode. Ovi detalji će unijeti osjećaj mira i opuštanja na vašem prostoru. Uz šum vode ili zvuke ptičjeg pjeva, možete stvoriti atmosferu koja će vam pomoći da se opustite i osjetite bliskost s prirodom.
Uređenje balkona, terase ili vrta za ljetno uživanje na otvorenom može biti zabavan, kreativan i ispunjavajući proces. Koristeći kombinaciju biljaka, boja, udobnog sjedenja i dekorativnih detalja poput rasvjete, fontana i visećih vrtova, možete stvoriti prostor koji će vas oduševiti i omogućiti vam da iskoristite sve čari ljeta na otvorenom prostoru.
Uređenje balkona, terase ili vrta za ljetno uživanje na otvorenom pruža vam mogućnost da stvorite personalizirani prostor koji odražava vaš stil i omogućuje vam opuštanje u prirodi. Iskoristite svoju kreativnost, uživajte u bujnom zelenilu i bojama cvijeća te stvorite mjesto gdje možete pobjeći od svakodnevnih briga i prepustiti se uživanju u ljetnom vremenu i svim ljepotama koje ono donosi. Slijedeći ove savjete, možete stvoriti ugodan i privlačan prostor u kojem ćete uživati. Iskoristite ljepotu otvorenog prostora i provedite nezaboravno ljeto na svom balkonu, terasi ili u vrtu.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist