Županija

Županija uzima beskamatni zajam od 8,5 milijuna kuna, proračun rebalansom raste preko milijarde

Palaca Ranjina

Osamnaesta sjednica Županijske skupštine održat će se u petak, 18. prosinca u Studentskom domu, a pred vijećnicima će se naći preko 50 točaka dnevnog reda. Među prvim važnim točkama svakako je i rebalans županijskog proračuna za 2020. Kako je navedeno u prijedlogu odluke, riječ je o drugim izmjenama i dopunama proračuna za 2020. godinu te se bilanca prihoda i rashoda povećava za 49.950.000 kuna te se predlaže proračun u iznosu od 1.026.100.000 kuna.

Županijski proračun bez vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika iznosi  257.599.355 kuna, a dio koji se odnosi na proračunske korisnike iznosi 768.500.645 kuna.

Razlozi rebalansa proračuna, navedeno je u prijedlogu odluke, korekcija je prihoda od imovine, prihoda od pristojbi i po posebnim propisima te ostalih prihoda sukladno ostvarenju u proteklom razdoblju i procjeni ostvarenja do kraja godine; uvođenje i usklađivanje transfernih primitaka iz proračuna, pomoći od međunarodnih organizacija, institucija i tijela EU sa izdacima prema izmijenjenim iznosima i dinamikama, zatim izmjena u planiranju primitaka od financijske imovine i zaduživanja; izmjene i dopune vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika koji su evidencijski uključeni u županijski proračun.

Pored ovih osnovnih razloga izmjene i dopune predlažu se i radi provedbe potrebnih izmjena u poslovanju upravnih odjela. Također, prijedlogom drugih izmjena i dopuna Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2020. godinu planira se beskamatni zajam po osnovi povrata poreza na dohodak po godišnjem obračunu u iznosu od 8.483.000 kuna mjera osiguranja tekuće likvidnosti proračuna. Naime, kako je navedeno u prijedlogu odluke, zbog ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa COVID-19 i ekonomskih mjera Vlade Republike Hrvatske usmjerenih davanju poticaja za zadržavanje radnih mjesta i rješavanju problema nelikvidnostionima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed pandemije, jedinicama lokalne i podrčne (regionalne) samouprave koje su se suočile s nerazmjerom između dinamike priljeva sredstava i dospjeća obveza, omogućene su mjere pomoći usmjerene na poboljšanje likvidnosti i učinkovitije upravljanje proračunskim sredstvima.

U Državnom proračunu osigurana su sredstva beskamatnog zajma čije je plaćanje oslobođeno, odgođeno i/ili je odobrena obročna otplata, odnosno do visine izvršenog povrata poreza po godišnjem obračunu poreza na dohodak, te uslijed pada prihoda u 2020. u odnosu na ostvarenje u 2019. Naputcima Ministarstva financija određeno je da je rok za otplatu beskamatnog zajma najduže u roku od godinu dana za izvršeni povrat poreza na dohodak temeljem godišnje prijave za 2019, a koji se izvršavana teret poreza na dohodak u 2020. godini.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist