Hrvatska

Život s dijabetesom može biti jednostavniji uz HALO HALO telefon

telefon mobite03

Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) već niz godina provodi projekt HALO HALO Info telefon. To je posebna telefonska linija koju je HSDU uveo kao dodatnu pomoć i savjetovanje za osobe sa šećernom bolešću, članove njihovih obitelji, prijatelje i sve ostale koji žive s dijabetesom ili se žele informirati.

Od 31. ožujka 2020. godine, u suradnji sa stručnjacima iz Sveučilišne Klinike Vuk Vrhovac KB Merkur, a zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19, svi zainteresirani koji trebaju savjet vezano za regulaciju šećerne bolesti, prevenciju, metode liječenja, terapiju i komplikacije dijabetesa, mogu nazvati na besplatni Info telefon 01/5530 503 utorkom i četvrtkom od 17.00 do 19.00 sati.

Poziv na besplatnu telefonsku liniju HSDU-a je prilika za dobivanje stručnog savjeta ili preporuke putem telefona. Razgovor sa liječnicima i medicinskim sestrama iz SK Vuk Vrhovac KB Merkur je u potpunosti anoniman, pozivatelji se mogu predstaviti samo ako žele. Na Info telefonu dežuraju dijabetolozi, neurolog, kardiolog, oftalmolog i diplomirane medicinske sestre.

Raspored i imena objavljuje se redovito na www.dijabetes.hr i FB stranici Saveza te udrugama putem maila.
Ovo je posebno važno u razdoblju kad se savjetuje ostanak kod kuće, posebice osobama sa dijabetesom koje zbog svoje kronične bolesti spadaju u rizičnu skupinu, a potrebna pouzdana informacija te koristan i vrijedan savjet može se dobiti od stručnih osoba, ne odlazeći u zdravstvene ustanove.

Unatoč strahu od korona virusa i neizvjesnosti do kada će pandemija trajati, osobe sa šećernom bolešću ne bi smjele zaboraviti na svakodnevno provođenje zdravih životnih navika (pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost), redovito mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka, redovitog uzimanja terapije koju je liječnik propisao, kako bi slijedeću liječničku kontrolu dočekali, ako ne s boljim, onda bar istim nalazima kao i prije. Ne dopustimo da nam zbog straha od COVID-19, fokus više ne bude na šećernoj bolesti i da nam se razviju kronične komplikacije.

Prema procjenama, u svijetu je trenutačno 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina koje su oboljele od šećerne bolesti. Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je 2018. godine bilo 303.992 osoba oboljelih od šećerne bolesti, a taj broj svake godine raste. S obzirom na pretpostavku da 40 posto osoba sa šećernom bolešću nije dijagnosticirano, procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj oko 500.000.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist