Grad

[ŽELJE I OSVRTI] Mato Franković: Godina velikih uspjeha

mato frankovic 2 1

Za nama je još jedna godina. Prilika je to za podvući crtu pod učinjeno, ali i osvrnuti se na godinu koja nam dolazi. Gradonačelnik Mato Franković za DuList je istaknuo po čemu će pamtiti 2023. godinu, ali i koja su njegova očekivanja za novu godinu.

Najveća kapitalna investicija koju smo realizirali u 2023. godini svakako je nova i proširena Lapadska obala koja će nositi ime po zapovjedniku obrane grada, pokojnom generalu Nojku Marinoviću. Najveća je to cestovna investicija u užem centru grada u posljednjih 50 godina, a u cijelosti je financirana europskim i nacionalnim sredstvima. U suradnji s volonterima riješili smo 20 godina star problem nelegalnog i neregistriranog azila na Žarkovici, većinu pasa smo udomili, a samo manji dio njih preseljen je u adekvatne uvjete u prvom gradskom azilu koji smo izgradili. Otvaranje nove osnovne škole u povijesnoj jezgri svakako nalazi svoje mjesto među projektima na koje smo ponosni, ali i otvaranje dva nova vrtića. Proveli smo cjelovitu rekonstrukciju sustava javne rasvjete čime su noćne vizure Dubrovnika dobile posve novi izgled, a postigli smo i značajne financijske uštede. Naime, više smo u ovoj godini uštedjeli na trošku električne energije sustava nego što je iznos kreditnog zaduženja. Naš grad je u ovoj godini višestruko nagrađen za svoje dosege u održivom upravljanju destinacijom. Uz titulu Šampiona hrvatskog turizma, Dubrovnik je od globalne turističke nagrade World Travel Awards proglašen Vodećom svjetskom obalnom gradskom destinacijom, a kao kruna tih uspjeha Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) provelo je drugu ocjenu odredišta ocijenivši održivost Dubrovnika s visokih 86,04 posto. Dokaz je to uspješnog provođenja mjera i aktivnosti definiranih našim strateškim projektom Poštujmo Grad, ali i prvim hrvatskim Planom upravljanja zaštićenim povijesnim cjelinama. Koristeći u Hrvatskoj jedinstveni model on-line glasovanja, uspješno smo proveli participativno budžetiranje, a 25 projekata direktno izabranih od građana realizirat će se kroz Proračun za 2024. u čijem je kreiranju sudjelovalo preko 1100 naših građana. Jedan od najvažnijih kapitalnih projekata u 2024. je izgradnja Centra za starije osobe ispod Opće bolnice, a za koji smo osigurali sufinanciranje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Očekuje nas i početak realizacije projekata iz ITU programa (Park & Ride na Pobrežju, parkovi Gradac, Pile i Platana…). Cesta Tamarić se već izvodi, a na taj se projekt naslanja rekonstrukcija i dogradnja OŠ Mokošica. Izdvajaju se i nova parkirališta u Mokošici, boćarska dvorana u Gospinom polju, dječji vrtić u Biskupskom dvoru, drvoredi na Bulevaru i u Gružu… Od 1. siječnja građane oslobađamo prireza što će prosječnoj dubrovačkoj obitelji omogućiti do 680 eura godišnje. Uvodimo i besplatni javni gradski prijevoz za sve osnovnoškolce i srednjoškolce, a u primjenu će i nove mjere u sklopu našeg jedinstvenog programa Dubrovačke stanogradnje.

https://youtu.be/RgWDvFXKEd0?si=cFhuABn7EIhE6WYy

 

Pročitajte još

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist

IZGRADNJA STANOVA U SOLITUDU Franković: Čekamo Program Vlade

Dulist

PLOČA JE UDARENA! Franković i Potrebica obišli radove hangara VK Neptun

Dulist