Zanimljivosti

ZDRAV DORUČAK KOJI NE DEBLJA Namirnice bogate vlaknima za početak dana

dorucak

Među raznim čimbenicima koji pridonose uspješnoj kontroli tjelesne težine, konzumacija hrane bogate vlaknima pojavljuje se kao učinkovita strategija, piše Index.

Četiri namirnice bogate vlaknima možemo pojesti već na početku dana. To su zob, chia sjemenke, bobičasto voće i grčki jogurt.

Zob je bogata topivim vlaknima, koja tvore supstancu nalik na gel u probavnom traktu, čime usporavaju probavu i promiču sitost. To pomaže u kontroli apetita i smanjenju unosa kalorija.

Chia sjemenke imaju impresivan udio vlakana i zdravih masti, čime doručak čine zasitnim.

Bobičasto voće, poput šumskih jagoda, borovnica, malina i ribizla, sadrži hrpu hranjivih tvari, kao i vlakna. Zbog toga se smatra odličnim izborom za prvi obrok u danu. Može se dodati u smoothie, svježem siru ili zobenoj kaši.

Grčki jogurt je kremasti mliječni proizvod bogat proteinima koji je stekao popularnost zbog gušće teksture i većeg sadržaja proteina u odnosu na običan jogurt. Iako sadrži manje vlakana od neke druge hrane, proteini u njemu mogu pridonijeti osjećaju sitosti, što može pomoći u kontroli apetita i smanjiti prejedanje.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist