Aktualno

Zdenko – gušter pred dubrovačkom publikom

DSC 0039

Osječanina Alena Čelića dubrovačka kazališna publika prvi put mogla je vidjeti na kazališnim daskama i to u novoj premijeri „Prasac koji gleda u sunce“ Olje Lozice.

Alen Čelić rođen je 1970. godine u Osijeku, a veći dio života proveo je u Njemačkoj, gdje je u Essenu završio i studij pantomime pri Visokoj školi za scensku umjetnost. U predstavi „Prasac koji gleda u sunce“, uprizorit će lik Zdenka-guštera. Za pantomimu se odlučio, kako kaže, jer ga je kao izričaj privukla upravo fizikalnost i gluma.
 
KAZALIŠTE-VIZUALNO I POKRETNO
 
– Radi se o pantomimi u širem i dubljem smislu i tu se ima što studirati. Kazalište me iznimno zanimalo i vizualno i pokretno. Prije studija bio sam član nekoliko amaterskih grupa. Prijavio sam se i za glumu i za pantomimu. S obzirom da su me prvo primili na studij pantomime, ostao sam na tom studiju – ističe Čelić i dodaje kako ga je upravo taj studij naučio baviti se međudisciplinama.

– Prednost je u tome što se traže izričajne forme, između plesa, glume, ali i drugih formi. Mi smo više improvizirali, pa su i neki glumci slušali s nama određene kolegije. Preko improvizacije dobiješ drugačiju slobodu kretanja i nalaženja tema, pa kasnije možeš dramaturški raditi tako da budeš autor, redatelj i izvođač – naglašava Čelić, koji već sedam godina predaje scenski pokret na Akademiji u Splitu, te tri godine na Akademiji u Osijeku. Predaje i osnove mačevanja, elemente akrobatike i borbene koreografije, te u Splitu i psihofizičku pripremu glumca. Inače, u Split se doselio prije 6 i pol godina, zajedno sa suprugom, slikaricom Tatjanom Ravlić Čelić, koja je rodom iz Splita.
 
PRVI ANGAŽMAN U KMD, ALI NE I U DUBROVNIKU
 
– Odlučili smo doći na godinu dana kad nam se rodio sin Marko, a otvoreno je pitanje ostajemo li ili se vraćamo u Njemačku – dodaje Čelić. Iako je prvi put u angažmanu Kazališta Marina Držića, u Dubrovniku je već nastupio sa svojim solo programom „Hotel Memorial“ na samom početku Karantene 2000., a u studenom prošle godine s bendom New Gondoliers nastupio je u sklopu Perforacija. U predstavi „Prasac koji gleda u sunce“ tumači Zdenka – guštera, svojevrsno utjelovljene vrlina glavnog lika, ističe Čelić i dodaje:

– U toj predstavi jedini imam neobičniji lik koji nije pisan kao pravi lik, već je definiran kao Zdenko-gušter, koji je utjelovljenje nekih podsvjesnih vrlina glavnoga lika. Zapravo predstavljam jedan njegov alter ego ili osobinu njegove otuđenosti. Pojavljujem se i u nekim drugim intervalima u kojima sam nečija sjeta ili nečija zaigrana duša koja se prikazuje na mahove.
Inače, već je surađivao s Oljom Lozicom i to na predstavi „Smij i suze starega Splita“ koju je pretprošle godine režirao Goran Golovko, a u kojoj je bio asistent za scenski pokret. Naglašava kako je upravo uloga Zdenka-guštera zapravo najbliža njegovom glumačkom izričaju:

– Rijetko se rade predstave u kojima sam na sceni u nekom mom konkretnijem izričajnom modusu i zato mi je posebno draga ta uloga, jer mi je i tehnički i stilski zahtjevna i zanimljiva. Također mi se sviđa rad autorice i redateljice Olje Lozice, koja je ambiciozna i kvalitetna u svom poslu. Također poznajem i neke glumce KMD-a, pa mi je još draže sudjelovat u ovoj predstavi.
 
AUTOR NEKOLIKO PROJEKATA
 
Alen Čelić i sam je autor nekoliko zanimljivih projekata.

– Volim raditi autorske projekte, koji su mješavina mimskog i fizičkog teatra, nekad bliži suvremenom plesu. Zadnji projekt bio je grupni i to s glumcima iz Osijeka, mojim bivšim studentima. Giulio Settimo, Ivan Čačić, Peđa Gvozdić i ja napravili smo zajedno predstavu box teatra „Zlatne rukavice“. Oni su studirali glumu i lutkarstvo te u toj predstavi ima nekih nestandardnih izričaja u obje discipline. Dakle, riječ je o mimsko – fizičkom teatru, uz dodatak glazbenih intervencija. Sami smo pisali i izvodili glazbu. Bitne su nam bile i borbene koreografije u boksačkim stilizacijama – dodaje Čelić, koji je prije četiri godine u Gradskom kazalištu mladih u Splitu, izvodio predstavu „Come together“, te prije dvije godine predstavu „Organ/An-Ji“, kao u solo predstavu Hotel Memorial u multimedijalnom centru MKC u Splitu. S obzirom da je i asistent za scenski pokret u Splitu i Osijeku, u osječkom HNK-u radio je na predstavi „Mletački trgovac“ redatelja Roberta Raponje, i „Prolaznici“ u režiji Borne Baletića, prema tekstu Damira Petričevića.
 
KANTAUTOR U BENDU NEW GONDOLIERS
 
Alen Čelić također svira u splitskom bendu New Gondoliers, u kojemu se pojavljuje i kao kantautor. Bend njeguje svojevrsni džentlemen-pop na engleskom jeziku, a uz pop i folk, njegove autorske pjesme ponekad uključuju i elemente alternativnog countryja. Upravo su u fazi snimanja materijala u Sloveniji, a slijedećeg mjeseca snimit će i spot za prvi singl „Fancy and ruff“.
 
 
 

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist