Kultura

ZAVIČAJNI MUZEJ Otvorena izložba konavoskih brkova kroz povijest

brci zavicajni muzej 181217 2

U Zavičajnom muzeju Konavala otvorena je izložba ‘Br br brrrci’. Izložbu je otvorio zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić, a nekoliko riječi o izložbi su rekle Anita Arbulić, autorica izložbe i Antonia Rusković Radonić.

Na izložbi je prikazana specifičnost konavoskog etnikuma vezana za pojavnost i nošenje brkova na ovom području. Naime, brkovi u Konavlima pripadaju starom i važnom konavoskom obilježju kojeg pratimo iz ranih arhivskih spisa Dubrovačke republike, u kojoj su vlastela bila obrijana, a podložno stanovništvo brkato i bradato. U Konavlima su svi muškarci nosili brkove, koji su predstavljali ponos i ugled te su često svojim oblikom određivali svojeg vlasnika. U Cavtatu brk dolazi u modu tek u 19.stoljeću, a do tada ponos se propitivao bradom, koje nose ribari, a kasnije i intelektualci. Konavoski brk se polako napušta otkupljivanjem od kmetstva i to najprije u Čilipima i Popovićima. Na izložbi je prikazano pojavljivanje i napuštanje brkova kroz 20. stoljeće u Konavlima.

Izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2018. godine, a u sklopu izložbe bit će upriličeni razni prigodni programi za djecu i odrasle.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist