Županija

Zašto nam je potreban građanski odgoj? Saznajte na tribini!

Gradjanski odgoj

Ogranak Matice hrvatske Orebić poziva sve zainteresirane pojedince, profesore, učitelje, učenike da se pridruže prezentaciji i javnoj raspravi incijative GOOD na temu ‘Zašto nam je potreban građanski odgoj? Građanska i socijalna kompetencija kao alat za život’ koja će se održati u petak 15. travnja u 20 sati, u dvorani Općine Orebić.

Što je to građanski odgoj?
Građanski odgoj i obrazovanje doprinosi demokratizaciji škole i zajednice osposobljavajući mlade da budu aktivni promicatelji održivog razvoja, uvažavanja različitosti, poštivanja ljudskih prava i izgradnje trajnog mira. Građanski odgoj i obrazovanje je usmjeren na razvoj građanske kompetencije, odnosno na razvoj vještina, znanja i stavova učenika kao aktivnih i odgovornih građana. U skladu s tim usmjeren je na 6 područja: ljudsko-pravno, političko, društveno, (inter)kulturalno, ekološko i ekonomsko.

Tko provodi kampanju?
Kampanju ”GO GOO” zajednički provode organizacije civilnog društva i zainteresirani stručnjaci, koji se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima od 2008. godine, a okupljene su u incijativu koja se zalaaže za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno obrazovni sustav (GOOD INCIJATIVA).

Koji je cilj kampanje?
Cilj kampanje je informirati o građanskom odgoju i obrazovanju te potaknuti odgovorno uključivanje svih ključnih aktera ( učitelja i nastavnika, učenika i roditelja) u javnu raspravu kako bi u škole sustavno bio uvedan kvalitetan Kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja.

Kampanja nastoji doprijeti odgoju i obrazovanju odgovornih, politički osvještenih i informiranih građana, koji će svojim djelovanjem pridonijeti daljnjoj demokratizaciji društva kao i podržati predmet ”Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) koji je usmjeren na razvoj kompetencija učenika te njihovo profiliranje kao emancipiranih i društveno angažiranih građana. Aktualni slogan kampanje naglašava važan utjecaj obrazovanja na budući život te potrebu da se bude solidaran i aktivan u društvu: ‘Što naučiš kao mali, to radiš kad i odrasteš. Naučimo biti veliki!’

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist