Aktualno

ŽAKLINA MAREVIĆ Razmišljam o povratku mojim učenicima

zaklina marevic014

Žaklina Marević protekle je četiri godine provela na poziciji zamjenice dubrovačko-neretvanskog župana gdje je pokrivala širok spektar djelatnosti. Ipak, izmjenama Zakona o lokalnim izborima smanjen je broj lokalnih dužnosnika pa tako nakon lokalnih izbora koji su održani u svibnju ove godine župani i gradonačelnici mogu imati samo jednog zamjenika umjesto dosadašnja dva. To je Žaklinu Marević za sada ‘oslobodilo’ njezinih dužnosti u županiji, a za ovaj broj DuLista s njome smo razgovarali o daljnjim planovima, a ponajviše nas je zanimalo hoće li se vratiti u školske klupe kako bi ponovno bila učiteljica svojim učenicima u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Metkoviću. Upravo to je, ističe, ono što najviše voli i njezin istinski poziv.
Na protekle četiri godine Žaklina Marević gleda kao na jedno predivno i jedinstveno iskustvo.
— Drago mi je zbog svega što sam stekla kroz ove četiri godine dok sam bila zamjenica župana. Bilo je izazovno okušati se u tome nakon posla kojeg apsolutno obožavam, a to je biti učiteljica. To je bilo jedno za mene sasvim novo područje, nešto drukčije, a pokrivala sam široki spektar djelatnosti. Zaista sam sretna što sam imala mogućnost bolje upoznati županiju i sustav na koji se njezin rad zasniva – ističe Žaklina Marević.

Ponosna sam na puno toga
Posebno je, naglašava, ponosna na sve ono što se za vrijeme njezina mandata ostvarilo na području obrazovanja i zdravstva.
— Najsretnija sam kad se spomene Dnevna bolnica u Metkoviću. Svaki vikend gledam kako napreduje i vjerujem da ćemo je uskoro imati u Metkoviću. Ono što s veseljem iščekujem je projekt Centra za ranu intervenciju u sklopu dnevne bolnice. Projekt je gotov, očekujemo njegovo financiranje i vjerujem da ćemo u ovoj financijskoj perspektivi pronaći ta sredstva. Bitno je da će taj centar zaista zaživjeti u Neretvi. Puno toga se napravilo za djecu s poteškoćama u razvoju na području cijele županije. Pokrili smo i Lastovo i Korčulu, Pelješac s logopedima. Puno je lijepih stvari na koje sam ponosna. Najdraži mi je dio vezan za odgoj i obrazovanje – naglasila je dosadašnja zamjenica župana.
Protekle srijede konstituirana je i Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije u koju je trebala ući i Žaklina Marević, međutim, iz osobnih je razloga stavila mandat u mirovanje te je svoje mjesto prepustila Ani Prusac. Međutim, naglašava, to ne znači da je u potpunosti raskrstila s politikom.

Što dalje?
— To što sam stavila mandat na mirovanje ne znači da sam gotova s politikom. Ana Prusac je osoba koja je i u prošlom sazivu bila u skupštini, u odboru za financiranje i dobro radi taj svoj dio posla. Vidjet ćemo što će dalje biti. Ne mogu još uvijek točno reći jer nisam još donijela konačnu odluku. Svakako ću kroz nekoliko mjeseci znati nešto konkretnije – istaknula je Marević.
Dodaje kako još uvijek nije odlučila ni o potencijalnom povratku u učiteljske vode, ali kako to svakako ostaje kao otvorena opcija.
— Ove četiri godine ipak su me malo promijenile pa moram vidjeti hoću li se vratiti u školu. Ali, škola i učenici uvijek ostaju moja velika ljubav. Teže mi je bilo prijeći iz školskih klupa na mjesto u županiji nego što bi mi se sad bilo vratiti s mjesta zamjenice na mjesto učiteljice. Ako se odlučim vratiti, dolazim opet na poznati teren, na nešto u čemu se osjećam ‘kao doma’ – govori Marević.

Iščekujem Centar za autizam
U samom početku putovala je iz Metkovića u Dubrovnik dok u Gradu nije pronašla stan. I trenutno još uvijek putuje na istoj relaciji, a i na tom će polju, govori, morati odlučiti u kojem će gradu ostati. Još uvijek vrijeme provodi u Dubrovniku i u županiji je svaki dan jer, naglašava, još su neki poslovi ostali nedovršeni.
A, na čemu bi prema njezinom mišljenju još uvijek trebalo poraditi po pitanju resora koje je pokrivala?
— Voljela bih kad bi sve škole prešle na jednosmjenski rad i kad bi sve imale kompletne stručne službe s logopedom, defektologom, psihologom, pedagogom. Voljela bih i kad bi županija zajedno s Gradom Dubrovnikom započela priču o Centru za autizam, odnosno za djecu s teškoćama u razvoju u koju bi bile uključene i osobe nakon 21. godine kojima je takav vid skrbi potreban. Nadam se da će se u tome uspjeti – zaključila je Žaklina Marević.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30.lipnja 2021.

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist