Aktualno

ZAGREPČANI I DALJE ŽELE FLORIN DOM HDLU uložio žalbu zbog ‘nezakonitog postupanja suda’

galerija flora florin dom facebook

Galerija Flora na društvenim je mrežama objavila novost vezanu uz tužbeni zahtjev Hrvatskog društva likovnih umjetnika iz Zagreba da upišu pravo vlasništva na Florin dom u Dubrovniku.

Naime, u listopadu su obavijestili kako je Trgovački sud u Dubrovniku odbio taj zahtjev kao neosnovan, međutim, izgleda da se time ova priča ipak nije završila.

– Čelništvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika, iz Zagreba, po predmetu, Tužba HDLU protiv HDLUDU iz Dubrovnika, u kojoj zahtijevaju knjiženje HDLU na Florin dom, a koja je Odlukom Trgovačkog suda u Dubrovniku odbijena kao neosnovana.

Nažalost, putem opunomoćenika uložilo je Žalbu zbog, kako navode “nezakonitog postupanja suda u kojem su mu, protivno Ustavu RH uskraćena prava na pravedno suđenje, pa je tako stavljen u podređeni položaj” te predlaže Visokom trgovačkom sudu presudu preinačiti i usvojiti tužbeni zahtjev tužitelja, HDLU, ili ukinuti presudu i predmet vratiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, a HDLUDU obvezati na naknadu troškova postupka i ove žalbe – obavijestili su iz Galerije Flore.

Podsjetimo, Vilu Florin dom umjetnica Flora Jakšić oporukom je ostavila likovnim umjetnicima, te je ona sredinom 2021. pripala Gradu Dubrovniku.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik održavalo je kuću vlastitim novcima članova, ali i priređivalo brojne izložbe dubrovačkih i hrvatskih umjetnika. Društvo se također nakon dugotrajne pravne borbe, uknjižilo na Florin dom kako bi ga zadržali kao dubrovačko kulturno dobro i centar likovne umjetnosti.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz Zagreba nepravomoćno se 2007. godine uknjižilo na Florin dom te su razmatrali ideju da ga prodaju ili čak zamjene za apartmane u starom gradu.

Foto: Galerija Flora/Facebook

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist