Aktualno

Za Suncokret ruralnog turizma bori se i sedam kandidata iz Dubrovačko-neretvanske županije

suncokret kandidati

Sedam projekata iz Dubrovačko-neretvanske županije ove se godine bori za nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske. Dodjela nagrada održat će se 30. studenog 2023. godine u Osijeku. Ukupno je 197 prijavitelja u osam kategorija.

Kandidati iz naše županije su:
U kategoriji Tradicionalna ruralna domaćinstva prijavljena je Villa Glumac s istoimenim projektom, obnovljenom starom kamenom obiteljskom kućom u Lovornom u Konavlima s vanjskim bazenom smještajnog kapaciteta od 12 osoba. Interijer je kombinacija tradicionalne arhitekture i dizajna te moderne tehnologije, a eksterijer uključuje razne sadržaje.
U kategoriji Vinski turizam prijavljen je Poljopromet d.o.o. s projektom Terra Madre – ‘Prirodna i čista kaplja s kamena’, gdje se, zahvaljujući jedinstvenim, osunčanim i prozračnim položajima, na Komarni, pa tako i u vinogradima Terra Madre provodi certificirana ekološka proizvodnja.
U kategoriji Ruralna domaćinstva prijavljen je Knezić, obrt za proizvodnju i usluge s projektom Jahače ture na otoku Korčuli – Horseriding Korčula, koji obuhvaća ponudu jahanja za ne jahaće i jahače u trajanju od pola sata, rutu do mora ili kupanje s konjima u moru kao najpopularniju ponuda jahanja.
U kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru prijavljena je Javna ustanova ‘Nacionalni park Mljet’ s projektom Očuvanje izvornosti prirodne i tradicijske baštine NP Mljet, jedinstvenom hibridnom posjetiteljskom turom koja obogaćuje ponudu NP Mljet od 2021. godine, povezivanjem aktivnog turizma u zaštićenom prirodnom području s novim ekološkim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije.
U toj je kategoriji prijavljena i Udruga Agroturizam Konavle s aktivnosti Trganje 2023., koja okuplja brojne turiste koji sudjeluju u konavoskoj berbi grožđa te preradi na tradicijski i suvremeni način.
U kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljena je Turistička zajednica Grada Metkovića s projektom Rimska noć u Naroni, povijesno zabavnom manifestacijom, ćiji se zabavan program se odvija na više lokacija i posjetiteljima pruža uvid u način života u vrijeme postojanja drevne Narone.
U kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: “Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla“, „Zaštićena oznaka izvornosti“, „Zajamčeno tradicionalni specijalitet“, „Eko proizvod“, „Zaštićene oznake izvornosti vina (ZOZP, ZOI)“, „Hrvatski otočni proizvod“, „Hrvatska kvaliteta“, „Izvorno hrvatsko“ i druge marketinške oznake prijavljeni su Pelješki vrhovi PZ s projektom Vino u kulturi života Pelješca koji se zasniva na nizu aktivnosti usmjerenih posjetiteljima ruralnog dijela Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije, a sve u cilju promoviranja vina i kulture vina na Pelješcu.
Ove će godine na svečanosti prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznaje osobi koja je ostvarila izvanredne napore , trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma.

Pročitajte još

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist