Županija

VRTIĆI, PLAĆE, ZAKUPNINE… U Vela Luci donesen set mjera zbog koronavirusa

Vela Luka

Novonastala situacija uslijed epidemije koronavirusa sa sobom donosi katastrofalne posljedice po gospodarstvo, a u svrhu olakšanja poslovanja i ublažavanja negativnih posljedica u općini Vela Luka donesene su konkretne mjere pomoći, pišu iz Općine u pripćenju o mjerama, kojeg prenosimo u cijelosti.

Načelnica Katarina Gugić već je ranije uvela neke od mjera pomoći lokalnom gospodarstvu, a ostatak je mjera predložila općinskom vijeću koje su kako saznajemo većinom jednoglasno usvojene jučer na tematskoj sjednici koja je u ovim okolnostima po prvi put održana elektroničkim putem.

Vijećnice i vijećnici tako su usvojili prijedloge o davanju suglasnosti na potpisivanje Sporazuma zajedničkog koordiniranja poslova i aktivnosti civilne zaštite na području grada i općina s otoka Korčule, odluku o izmjeni naknade za rad općinske načelnice kao i njenog zamjenika, odluku oslobađanja plaćanja zakupnine poslovnih prostora i javnih površina, odgodu plaćanja komunalne naknade za obveznike te odluku o izmjeni plaća i naknada dužnosnicima općine Vela Luka.

Tako su do sada u Veloj Luci na inicijativu načelnice Katarine Gugić kao gospodarske olakšice donesene mjere o oslobađanju plaćanja zakupnine poslovnih prostora i javnih površina koji su u vlasništvu Općine a čije je obavljanje djelatnosti obustavljeno od 19.ožujka, zatim odgođeno je plaćanje komunalnih naknada za obveznike, odobrena je odgoda plaćanja pravnim osobama za izdane račune s dospijećem 14.ožujka (isti će imati dospijeće 14.lipnja), te je odgođen daljnji obračun komunalne naknade za pravne osobe i fizičke osobe (domaćinstva). Jedna od novih odluka je i ukinuće naplate vrtića za cijelo vrijeme nekorištenja usluge.

Kao mjere štednje, plaća načelnice kao i naknada njenog zamjenika smanjena je za 10 posto, ukinuta je naknada predsjedniku Općinskog vijeća, potpredsjednicima i vijećnicima kao i članovima Nadzornog odbora Komunalnih djelatnosti, nadalje obustavljene su isplate uskrsnica, regresa i jubilarnih naknada kao i nova zapošljavanja. S ciljem smanjenja troškova i očuvanja likvidnosti proračuna te solidariziranja s aktualnom situacijom u cijelom društvu jedna od mjera štednje je i smanjenje plaća također za 10 posto svim direktorima, ravnateljima i zaposlenicima općine Vela Luka i ostalih ustanova koje su pod općinom i trgovačkih društava u vlasništvu Općine.

Osim raznih mjera s ciljem zaštite zdravlja njihovih mještana, zatim mjera pomoći gospodarstvu, u Općini Vela Luka su u ovoj izvanrednoj situaciji nastaloj uslijed globalne epidemije odlučili dodatno pojačati kanale kvalitetne komunikacije zbog čega su pokrenuli službeni kanal na Viber platformi preko koje izvještavaju o svim informacijama nacionalnog, županijskog i općinskog stožera civilne zaštite kao i preporuke i postupanja u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Također, jedna od novina je i posebna rubrika naziva „Civilna zaštita“ pod kojom na njihovoj službenoj web stranici na jednom mjestu postavljaju sve novosti vezane uz novonastalu situaciju.

– Vjerujemo da smo donesenim prvim setom mjera, unatoč financijskim mogućnostima općine, bar malo olakšali gospodarstvenicima ovaj težak period, a općina Vela Luka i dalje prati razvoj situacije i intenzivno promišlja o novim koracima kojima će pomoći svima pogođenima trenutnom situacijom – poručila je načelnica Katarina Gugić.

Pročitajte još

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist