Aktualno

Vodovod uspješno povukao novih 45,6 milijuna kuna za razvoj vodoopskrbe i odvodnje

Vodovod Potpisivanje Ugovora 2

Za projekte izgradnje vodoopskrbe i javne odvodnje na području Lopuda i Orašca te Zamasline, Marinice i Broca Vodovod Dubrovnik dobit će nepovratno iz EU fondova i nacionalnih sredstava 45,6 milijuna kuna. Tom prigodom danas je u Zagrebu potpisan ugovori o dodjeli tih sredstava za projekt pod nazivom „Izgradnja/dogradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i dogradnja sustava vodoopskrbe na odabranim područjima Grada Dubrovnika i Općine Ston“, a potpisali su ga u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ministar Tomislav Ćorić, u ime Hrvatskih voda generalni direktor Zoran Đuroković te predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

„Ova sredstva značajan su iznos i uvelike će pripomoći uspješnom dovršetku prijavljenih investicija. Treba naglasiti kako su se na ovaj poziv mogli prijaviti samo već započeti projekti, a u prihvatljive troškove su spadali samo oni nastali nakon 1. veljače 2020. godine. Usprkos tome Vodovod je ponovno uspješno povukao novac i iz EU fondova, ali i dijelom iz nacionalnih sredstava i ovom prigodom želim se zahvaliti svim djelatnicima Vodovoda koji već duže vremena predano rade na praćenju natječaja i čine veliki napor kako bi se ova bespovratna sredstva uspješno dovela u Dubrovnik i iskoristila za daljnji razvoj i modernizaciju naše mreže vodoopskrbe i odvodnje“ – rekao je ovom prigodom Lukša Matušić, uz dodatnu zahvalu Hrvatskim vodama i resornom ministarstvu što su prepoznali važnost ovih projekata.

„Zapravo bi mogao reći da su ova sredstva jamac uspješnog dostizanja dijela ciljeva koje smo zacrtali kada smo Vicko Begović i ja imenovani u Upravu Vodovoda, a to je dovesti pitku vodu na dijelove Općine Ston koji je trenutno nemaju, izgraditi kanalizacijski sustav na Lopudu s podmorskim ispustom, a u budućnosti i ostalim Elafitima te riješiti pitanje odvodnje u Orašcu. Naravno, ima tu još dosta projekata koje želimo ostvariti u budućnosti, ali upravo zato nam je iznimno bitno nastaviti uspješno povlačiti novce iz EU. Time ćemo znatno brže dostići sve zacrtane ciljeve i osigurati da naši sugrađani, gdje je god to moguće postići, imaju pitku vodu i moderan sustav odvodnje“ – naglasio je čelni čovjek dubrovačkog Vodovoda.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je krajem studenog ove godine poziv na dostavu prijedloga projekata ”Financiranje provedbe već započetih investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda”, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026. Na taj poziv Vodovod Dubrovnik prijavio je projekte: Izgradnja vodoopskrbne mreže naselja Zamaslina, Marinica i naselja Broce, projekt Gradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Lopuda, kolektora odvodnje, crpne stanice Sutiona, crpne stanice Lukovice i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te projekte Izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda istočnog dijela naselja Orašac i Izgradnja kanalizacijske mreže s oknima u naselju Orašac.

„Ukupna investicijska vrijednost svih projekata je oko 75,9 milijuna kuna s PDV-om i uključenim nepredviđenim troškovima, od čega prihvatljivi troškovi iznose 50,7 milijuna kuna, a ukupan sufinancirani iznos je nešto viši od 45,6 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga je 40,5 milijuna kuna sufinancirano iz EU fondova, dok nacionalna sredstva sufinanciranja iznose nešto više od 5 milijuna kuna“ – pojasnio je Matušić te dodao kako je riječ je o projektima koji će uvelike poboljšati životne prilike tamošnjim stanovnicima.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist