Grad

Vlahušić: Revelin ostaje Frankoviću, ali za 20 milijuna kuna

jura stublic revelin12

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u utorak u Dubrovniku kako će do kraja ovog tjedna biti potpisan novi ugovor vrijedan oko 4 milijuna kuna godišnje sa zakupcem tvrđave Revelin u sklopu koje djeluje noćni klub, čime će ta tvrđava postati najskuplji gradski poslovni prostor.
Naime, još uvijek važeći ugovor o najmu te tvrđave iz 2010. godine s ugostiteljskim obrtom Afrika u vlasništvu Dubrovčanina Lukše Frankovića postao je početkom veljače ove godine predmet USKOK-ove istrage, zbog čega je Vlahušić, kako je istaknuo danas na kolegiju gradonačelnika, prije sklapanja novog ugovora među ostalim tražio mišljenje DORH-a i nekoliko odvjetničkih društava. Dubrovački gradonačelnik je ustvrdio kako u novom ugovoru neće biti stavki dijeljenja troškova i prihoda Gradu od prodanih karata, već će isti zakupac tvrđavu za potrebe noćnog kluba dobiti po fiksnoj cijeni ovisno i broju metara četvornih koje se daju u zakup.
– Prihod će biti oko 4 milijuna kuna godišnje. Najam će biti oko 280 – 300 tisuća kuna mjesečno, čime će to postati najskuplji poslovni prostor koji se izdaje, a u ugovoru o zakupu će biti oko 1300 do 1400 metara četvornih koje će premjeriti geodet -rekao je Vlahušić te dodao kako je prema Zakonu bio dužan ponuditi novi ugovor postojećem zakupcu.
– Prije pet godina Grad Dubrovnik je koristio Revelin za kulturne potrebe i najam agencijama. Godišnje smo dobivali oko 600-700 tisuća kuna, a trošili od 400 do 600 tisuća kuna. Neto smo dobivali oko 100 do 200 tisuća kuna. Prema ugovoru koji ističe ovih dana od zakupa, najma agencijama i prodaje karata neto prihod bio je oko milijun i pol kuna -rekao je dubrovački gradonačelnik te istaknuo kako će ukupni prihod od petogodišnjeg ugovora biti veći od 20 milijuna kuna.
Inače, USKOK je početkom veljače na svojim stranicama objavio priopćenje o otvaranju istrage u slučaju Revelin u kojem su naveli kako smatraju da je Vlahušić još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela glavne dvorane Revelina, s Frankovićem dogovorio da će njegov obrt ‘Afrika’, neovisno o uvjetima natječaja, za cijenu zakupa dijela glavne dvorane dobiti cijeli prostor kao i da će Gradu plaćati samo dio prihoda od ulaznica. Grad se osim toga obvezao da će neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja i zaštitarske službe, sumnjaju u Uskoku. Vlahušić je, smatra USKOK nakon zaključivanja ugovora o zakupu u kolovozu 2010. Frankoviću omogućio i neplaćanje dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115.200 kuna. Na taj je način Frankoviću navodno pogodovao da nezakonito zaradi najmanje 2.2 milijuna kuna, a Dubrovnik oštetio za najmanje milijun kuna.

Četvrti rebalanas

Na kolegiju je Vlahušić najavio i kako će na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak biti i proračun za 2016. godinu težak 438 milijuna kuna, kao i četvrti rebalans proračuna za 2015. godinu.

Naime, kako je istaknuo gradonačelnik Grad Dubrovnik je jučer primio uplatu od 1,2 milijuna kuna nakon dobivenog spora s HEP-om, a odlučeno je i kako će Grad Sveučilištu u Dubrovniku dati 3.5 milijuna kapitalne donacije kako bi Sveučilište tim novem moglo pokriti dug na ime komunalnog doprinosa.

-Sveučilište je u državnom vlasništvu, ali je gradsko – rekao je Vlahušić te dodao kako je u posljednjih nekoliko godina kroz oslobađanje od komunalnog doprinosa za studentski dom, kao i odluku Gradskog vijeća o financiranju izgradnje istog Grad Sveučilištu dao 41 milijun kuna.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović