Politika

VLAHUŠIĆ O JAVNIM POVRŠINAMA Legalizirat ćemo reket između dva ugostitelja

gradsko vijece 9. sjednica 19

Gradonačelnik Mato Franković uložio je amandman na Odluku o zakupu javnih površina u povijesnoj jezgri, koju je sam poslao pred gradske vijećnike. Naime, iako je prije dvije godine usvojeno pravilo kako se javne površine više neće povećavati, današnjom se odlukom omogućuje njihova preraspodjela.
-Donijeli smo pravilo prije dvije godine da nećemo povećavati javne površine. Rekli smo da smo postigli svoj maksimum i toga se trebamo slijepo držati. Tome ne možemo popustiti, ali unutar života javnih površina dolazi do izmjena. Negdje ćemo uz dogovor dignuti jednome tri kvadrata, a dati drugome. Time nismo prekršili našu odluku – objasnio je gradonačelnik. O preraspodjeli moraju biti suglasne sve strane.
Stranka Srđ je Grad uložila je amandmane, koje gradonačelnik nije prihvatio, a obrazložila ih je Petra Marčinko.
-Broj kvadrata javnih površina je zadan, mi se ne zalažemo za povećanje kvadrata javnih površina već se zalažemo da Povjerenstvo baci oko i na ono kako je to danas raspoređeno. Teško ću se ja odreći 7 kvadrata da ih dobije Željko, ali ako u tome posreduje Povjerenstvo i gradonačelnik, onda je to moguće – objasnio je Pero Vićan.
-Ako odluka ostane ovakva, legalizirali smo reket između dva ugostitelja – smatra Andro Vlahušić te dodaje kako se javne površine u Gradu daju – džabe.  Rugamo se sami sa sobom, mišljenja je Vlahušić. Zalaže se da se izbaci dogovor ugostitelja.
-Zašto prebacujemo sve na dva brata blizanca koja će se međusobno ucjenjivati – iznio je dalje.
Budući da je Vlahušić spomenuo javnu površinu Gradske kavane, Katarina Doršner smatra kako su se ti stolovi trebali dati Kazalištu, a ne da se isti nalaze na ulazu u tu kulturnu ustanovu.
Potrebica je rekao kako su unutrašnji prostori bezvrijedni bez javne površine, i u tome se  složio s Vlahušićem, koji je o tome govorio.
-Samo tržište može regulirati koliko košta ta javna površina – iznio je.
Vićan je iznio kako ŽLUD kvadrat, jednu trpezu, daje za 60 tisuća kuna.
Blaž Pezo rekao je kako je Povjerenstvo zaustavilo nered kojega je Vlahušić stvorio u prostoru, a zbog njegovih smo aktivnosti, dodao je, završili na crnoj listi UNESCO-a.
-Ponosan sam. Broj površina ste povećali, a smanjili ste cijene – odgovorio je Vlahušić Pezu.
Đuro Capor reka je kako se može dogoditi da dva ugostitelja jedan drugome skupo prodaju stolove, a grad ih vrlo jefitno daje u zakup.
-Motiv može dakle biti reket ili trgovina ispod stola stolovima za velike iznose za koje mi naplaćujemo skromne iznose – iznio je Capor. Rekao je kako su inzistirali na tome putem amandmana da nema seljenja javnih površina s jednog mjesta na drugo.
-Prijeko je u njegovo vrijeme bilo neprolazno. Cijeli niz javnih površina usklađen je s realnim stvarima. Kvadratura je značajno manja nego prije. U mom mandatu, a s tim se ne treba hvaliti, su više puta sankcionirani ugostitelji, a u njegovih osam godina nikad nikome nije dignuta javna površina – odgovorio je Franković Vlahušiću.
Osvrnuo se i na traženje Srđevaca te istaknuo kako se može iz odluke dignuti dogovor, ali onda je sve na Povjerenstvu.
I Potrebica se osvrnuo na Vlahušićevu konstataciju kako su nakon njega povećane javne površine. Rekao mu je kako je u njegovo vrijeme vladao nered, a spominjali su se i neki izrazi povezani s teniskim lopticama.

-Moramo li biti kukumari koji će dizati ruke, vrijeđate nas jer mislimo i radimo – poručio je Potrebica Caporu koji je rekao kako se građani u potpunosti isključuju iz odluke.

-Odluke se donose ovdje na ovaj način na koji to radimo – rekao mu je dalje.

Vićan je Caporu rekao kako on nije nikakav šaptač gradonačelniku, što je iznio Capor.

Capor je rekao kako je usvojen Plan upravljanja te se javnim prostorom treba upravljati sudionički.

-Velika je razlika kad imate površinu koja se između susjeda dijeli, a druga stvar je kad se miče na neko drugo mjesto – rekao je Nikša Selmani, a o tome je govorio i Željko Raguž koji smatra kako će Gradsko vijeće odlučivati o eventualnom sporu dva susjeda, a ne o seljenju površine npr. s Prijekoga na neko drugo mjesto.

-Postojeće stanje nije savršeno, i tu je problem – smatra Vićan. I onda je otkrio svoju namjeru. Nije bogohulno, po njemu uzeti ovdje tri kvadrata i dati ih negdje drugo.

Kristić smatra da će se narušiti dignitet Gradskog vijeća ako se dozvole migracije.

U raspravi između Capora i Frankovića spominjali su se i faraoni. Iako je Capor rekao kako je u vrijeme Vlahušića jedan čovjek poput faraona odlučivao o javnim površinama, Franković je u njegovim riječima protumačio kako je on faraon. Na kraju je on sam nazvao Capora faraonom, ali bez vlasti.

-Vidimo da je odluka mijenjana u hodu. Očito je nepripremljena, možemo li poraditi na ovome – pitao je Capor.

-Prihvaćam da sam faraon, nije to loše – rekao je Vlahušić. Rekao je da je najbolje da se odlučivanje o javnim površinama vrati gradoačelniku, jer se ovako samo rrugaju sami sa sobom.

Gradonačelnik je na kraju prihvatio prijedlog Srđevaca da Gradski kotar Grad ima savjetodavnu ulogu. Amandman je prihvaćen uz Vićanov glas protiv.

Izmjene Odluke o zakupu javnih površina prihvaćene su uz sedam suzdržanih glasova.

 

 

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist