Grad

VIĐAT ĆEMO IH NA GRADSKIM ULICAMA Predstavljeno osam novih autobusa, pomlađena flota Libertasa

Osam novih autobusa Libertasa 1

Novi autobusi financirani su s 85 posto sredstava iz EU fondova, a s ciljem daljnjeg napretka dubrovačkog autoprijevoznika Libertas. Podsjetio bih da smo ovo ljeto nabavili sedam autobusa iz EU fondova, a do kraja godine očekuju nas novi autobusi, također iz EU fondova. Sve skupa, kada se taj ciklus završi, ovu godinu zaključit ćemo s 29 nabavljenih autobusa u pet godina što uistinu znatno pomlađuje voznu flotu Libertasa i zapravo omogućuje i znatne uštede na gorivu. Vjerujemo kako će se vrlo skoro raspisati i novi natječaj po pitanju električnih autobusa za koje smo spremni. Napravili smo više probnih vožnji s različitim tipovima autobusa, zapravo cijelu studiju, analizu koja dokazuje kako će se i to Dubrovniku isplatiti – istaknuo je danas u Komolcu na predstavljanju novih autobusa voznog parka Libertas gradonačelnik Mato Franković.

Osam novih autobusa Libertasa 3

O kojim se iznosima radi?
– Posljednje nabave EU sredstava su 30 milijuna i 960 tisuća kuna, uistinu značajan iznos, ponavljam, 85 posto pokriven EU sredstvima, ostatak je pokriven od strane JGP Libertas – naglasio je gradonačelnik.

Prethodni autobusi prometovali su na prigradskim, dok će današnji prometovati na gradskim linijama.

Na predstavljanju su sudjelovali direktor Libertasa Dubrovnik Franko Mekišić i predstavnik tvrtke Auto Hrvatska Zvonko Gabud.

Osam novih autobusa Libertasa 4
– S današnjih osam u ovog godini primili smo ukupno 15 autobusa, lani 11, dakle 26 iz EU fondova u ovom trenutku. Najveći benefit ovih isporuka je što je ukupna starost autobusa koja će biti na gradskim prometnicama i linijama svega šest, a ukupna starost voznog parka je unutar sedam godina. Glede povlačenja EU sredstava, uspješnost je stopostotna, odnosno što god je bilo na raspolaganju smo uspješno povukli – naglasio je Mekišić.

Zvonko Gabud zahvalio se na povjerenju za nabavku novih autobusa, te dodao kako je lijepo doći u grad koji je, osim Hrvatima, magnet za turiste izvana, a sad je obogaćen i najmodernijim autobusima. Zadovoljan je dugogodišnjim partnerstvom.

– Nakon što smo imali priliku prije nekoliko mjeseci prezenirati električni autobus, ovoga puta doćlazimo s osam novih autobusa. Radi se o autobusima nove generacije, potpuno niskopodnima, s najboljom generacijom motora koji zadovoljavaju sve potrebe modernog urbanog gradskog prijevoza kakav u Dubrovniku sigurno i jest i kojeg Dubrovnik zaslužuje. Dubrovnik zaslužuje ono najbolje – naglasio je Gabud.

Osim obilaska i razgledavanja autobusa, svi prisutni upoznali su se sa svim specifikacijama šest novih gradskih solo autobusa tvrtke MAN te dva zglobna autobusa istog proizvođača.

Osam novih autobusa Libertasa 2

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist